Vizes programkalauz nappalra

Programötletek között keresgélve tapasztalhatjuk, hogy a magyar fürdők mennyire színes és gazdag kínálattal csalogatják a közönséget. A klasszikus fürdőzős-szaunázós választék ma már jócskán kibővült.

Az állandó programok mellett, főleg nyári szezonban és hosszú hétvégéken mindegyik korosztály talál magának valót a budapesti és vidéki vízi birodalmakban. Sőt, ha vevők vagyunk újszerű helyszínekre, akár gyerekzsúrt és céges partit is rendezhetünk itt.

Gyereknap nemcsak május utolsó vasárnapján

A teljesség igénye nélkül összegyűjtöttük kedvcsinálónak, mivel köthetjük le csemetéink figyelmét és energiáját, ha fürdőbe látogatunk: kézműves foglalkozások, állatsimogató, állati jó bemutató (görény, nyest, nyúl, róka és egyéb állatfajták), kalózkaland, ügyességi vetélkedők, bűvész műsor, csúszdaverseny, vízi vetélkedő (például: karikás tengeralattjáró, tutajszlalom, csont nélkül, nem esik messze az alma), szárazföldi vetélkedők (például: csirkehoki, törölköző katapult, ping-pong, golf). A fent említett lehetőségek elsősorban nyáron vagy ünnepekkor elérhetőek, de ha mindez nem elég, akkor rendelkezésünkre áll a játszótér vagy fedett játszóház, ahol animátorok foglalkoztatják az apróságokat.

Programok felnőtteknek

Persze a „nagy gyerekeknek" sem kell unatkozniuk, ügyességüket, logikájukat próbára tehetik a csapat-, családi- és egyéni, sportos és szellemi vetélkedőkön. Ezenkívül médiafocin, főzőversenyen, karaokén, kabarén vagy esti koncerteken szórakozhatunk. Egész napos fesztiválokon előfordul, hogy kedvezmények nem vehetők igénybe és egész napos belépőjegy vásárlására nyílik csak mód, érdemes előzetesen interneten tájékozódni.

Nemcsak vizsgázott búvároknak: szokatlan kiállítás a víz alatt

Nem elsüllyedt hajóroncson kell keresnünk a képeket, hanem az egyik nyugat-magyarországi fürdőhely szabadtéri medencéjének alján, 1,8 méter mélységben. Az ideiglenes tárlaton a festményeket vízhatlan fóliába csomagolva süllyesztették a víz alá. A látogatók úgy gyönyörködhetnek a képekben, ha maguk is alámerülnek.

Szauna felöntések: Magyarországot is elérte a szaunaláz

Sós, csokis, sörös, mézes, illóolajos… a kreatív felöntések száma végtelen. Ki-ki ízlésének, hangulatának és bőrproblémájának megfelelően válogathat. Egyik vízi komplexumban naponta, míg másutt alkalmanként élvezhetjük ezeket a programokat. Időtartamuk maximum 12-15 perc, de bármikor nyugodtan el lehet hagyni a szaunát. Utána javallt a lehűlés, pihenés, relaxáció. Ezek igazi társas események, a szaunamesterek nemcsak az izzó levegőről, hanem a kedélyes légkörről is gondoskodnak. Részvételi díj a szaunabelépőn felül általában 300-800 Ft-os külön jegy vagy a szaunalepedőért kell külön fizetni.

Igazi csemege: Női szaunaklub!

Csak nőknek, női személyzettel! Zavar a testünk, nem szeretünk meztelenül szaunázni, ehhez hasonló gondolatok mentén jött létre a klub. Nemcsak a testnek nyújt felüdülést, hanem a tartalmas beszélgetésekkel a léleknek is. Olyan jólcsengő szeánszok, mint például vadrózsák birodalma vagy éppen csárdás királynő segíti a női bőr ápolását (bőrradírozástól a tonizálásig). A programon 2.000 Ft-os szaunajegy megváltásával vehetünk részt.

Önnek van kedvenc szaunamestere?

Szurkolhat és szavazhat az országos Szauna Szeánsz® Oscar versenyen. A produkciók végén értékelik a szeánszok élvezhetőségét, egyediségét, hangulatát, a felfűtés és legyezés hatékonyságát.

Magyarország több pontján, két kategóriában (száraz szauna és ruszkaja banja) mérhetik össze tudásukat a képzett szaunashow-t vezetők. A háromfordulós verseny nyertese egy évig viselheti a megtisztelő Szauna Szeánsz® Oscar címet.

Országos csúszdabajnokság

Évről évre kiderül, ki a magyar csúszdabajnok. 3 gyerek korosztályban, családi, férfi és női kategóriában lehet indulni.

Minden évben új rekordot állítanak fel. 9 méterről induló zárt csúszdán száguldhatunk lefelé, majd a végén pedig 28-30°C-os vízbe csobbanunk bele. 2012-ben a legjobb eredmény 9,438 mp lett.

Ön mennyi idő alatt teszi meg?

Magyar Fürdőkultúra Napja

Minden év októberének második szombatján szervezi meg a magyar Fürdőszövetség. Az országos rendezvény célja a magyar fürdőkultúra minél szélesebb körben való népszerűsítése. Előadások kisebbeknek és nagyoknak: az ókori görögök fürdőkultúrájától kiindulva, az Árpád-házi királyok fürdőin keresztül egészen napjainkig nyúlik az ismertető. Izgalmas ráadásként szerepelt tavaly a fürdőruha bemutató – ókortól napjainkig, benne többek között a viktoriánus kor fürdőruhái, a fürdőkocsik és a bikini forradalma 1946-tól. Helyszínenként változóan: kedvezményes belépő vagy izgalmas fürdőprogramok várják évente a látogatókat.