Q, a bizalom jele a turizmusban

A Magyar Turizmus Minőségi Díjat önért hoztuk létre!

Önért, hogy úgy tudjunk figyelmébe ajánlani szállodákat és éttermeket, hogy már valamennyit megvizsgáltuk a vendég szemével, miközben a szakmai színvonalukat is nagyító alá tettük „álruhás" ellenőreinkkel.

Az elmúlt 12 évben több mint 200 szálloda és étterem nyerte el a Minőségi Díjat. Az idei esztendőben 23 étteremre és 74 szállodára érvényes a Minőségi Díja, így ezen éttermek és szállodák bejáratánál találkozhatunk a kiválóságot jelző Q-táblával. A szolgáltatások minőségét figyelemmel kísérjük, és ha bárhol problémát tapasztalunk, a díj visszavonásra kerül. 
 
2006-ban indítottuk el a Magyar Turizmus Minőségi Díj programot. Az objektív, alapos és az európai elvárásoknak is megfelelő minősítési rendszer biztosítékot jelent arra, hogy a Minőségi Díj előírásait teljesítő szállodák és éttermek szolgáltatásai egyaránt megfelelnek a vendég és szakmai elvárásoknak. A magukat megméretni kívánó szolgáltatók önként jelentkeznek a pályázatra, ez már alapjaiban is azt jelenti, hogy az adott szolgáltatónak van igénye a minőségre. A pályázás és elbírálás során a szolgáltató vizsgáltatja és ezen keresztül továbbfejleszti szolgáltatásainak minőségét. 
A Díj szempont-rendszere nemcsak a tárgyi és üzemeltetési eszközök és szolgáltatások (hardver) meglétére koncentrál, hanem az emberi erőforrások és szolgáltatások (softver) minőségének vizsgálatára is. Egyaránt fontos tehát a szakmai előírások teljesülése (pl: Olvasólámpa legyen az ágy mellett. Szállodai étterem naponta/hetente minimálisan mennyi időt legyen nyitva. Szaunában legyen vészcsengő), csakúgy mint az, miként foglalkoznak a vendégekkel, megfelelő-e a szolgáltatás milyensége (pl: Olvasólámpa fényénél jól lehet olvasni. Amíg nincs szabad asztal, addig gondoskodnak a vendégek kényelmes elhelyezéséről. Szaunában lévő vészcsengő hívására ki-mikor-hogyan reagál). 
 
A pályázó szállodákat több mint 800, az éttermeket pedig több mint 300 kérdésből álló lista alapján ellenőrizzük. A vizsgálatok titkosak. 
Ahhoz, hogy pontos képet kapjunk a jelentkezett szálloda és étterem működéséről, „álruhás" vendégként kell minden zegét-zugát megnézni, és különböző kérésekkel „próbára tenni" a személyzet hozzáállását. Ezért a két ellenőr álnéven jelentkezik be és éttermeknél egy, szállodáknál két napig figyeljük a működést. A vizsgálat félidejében felfedjük kilétünket, így azokat a területeket is megvizsgálhatjuk, amelyek a vendég számára láthatatlanok.
 
A vezetőséggel megosztjuk észrevételeiket, javaslataikat, ez az alapja a decemberben összeülő döntnököknek, melyen a Díj odaítéléséről születik határozat. A pozitív elbírálást követően a Díj 3 évig érvényes, ez idő alatt bármikor, de minimum egyszer kötelezően vizsgálandó, hogy a szálloda vagy étterem továbbra is megfelel-e a Díj követelmény-rendszerének. A 3 év lejártával a Díj újra megpályázható, érvényessége meghosszabbítható.
 
A díjazott szolgáltatók kiemelésével segítséget nyújtunk az ön döntésében, hogy a széles kínálatból melyik éttermet és szállodát érdemes választani „gasztronómiai utazásaihoz", nyaralás megszervezéséhez, szabadidős vagy éppen üzleti programjaihoz.
 
A Q a bizalom jele, bízzon benne ön is!  Belföldön keresse a Minőségi Díjas szolgáltatókat !
 
További információ
minosegidij@itthon.hu
Magyar Turisztikai Ügynökség Zrt.