A tibeti hangterápia varázslatos ereje

A tibeti hangterápia lényege a harmónia. Megtalálni a megfelelő hangot mindenki számára, és a hanghullámok útján megnyugtatni a testet és a lelket. Ha úgy tetszik behangolni azt. Hasonló ahhoz, mint amikor szép zenét vagy nyugtató tengerhullámzást hallgatunk.

Már az ókortól ismert a hangok harmonizáló hatása, sőt a hangterápiát valamilyen formában ősi kultúrák is felhasználták. A mai modern hangterápia is szívesen nyúl vissza a keleti gyökerekhez. Magyarországon az egyik legelterjedtebb hangterápiás módszer a Peter Hess-féle hangmasszázs-terápia. A módszer szellemi atyja keleti útjai során ismerkedett meg a keleti zene szervezetre gyakorolt hatásaival, és húszéves kutatómunkája során fejlesztette ki technikáját. A módszer magyarországi honosítóját, Radnai Zsuzsát faggattuk a technikáról, hatásairól és javaslatairól.

A hangterápiát többféle formában és helyen is kipróbálhatjuk magyarországi hotelekben vagy fürdőkben.  Vannak egyéni és csoportos kezelések, valamint gyerekek számára játékos foglalkozások. Egyéni kezelést Sárváron, Győrben, Orosháza- Gyopárosfürdőn és Hajdúszoboszlón több hotelben próbálhatunk ki. Hévízen hangtálas vízi terápiát, relaxációs hangfürdőt tesztelhetünk, míg Hétkúton a felnőtteknek szólók mellett játékos gyerekfoglalkozások is elérhetőek.

A szokatlannak tűnő kezelést meghallva, felmerül bennünk a kérdés, hogy mi történik velünk egy hangterápiás kezelés során?

A Peter Hess-féle hangmasszázs-kezelés során a vendég kényelmes, lehetőleg pamut ruhában elhelyezkedik egy kezelőágyon vagy a földön kialakított pihenőhelyen normál hőmérsékletű szobában. A test különböző pontjaira, egy meghatározott kezelési menetet követve, a kezelő tálakat helyez és azokat filc ütő segítségével megszólaltatja. A hangok végigáramlanak a testben, és vízháztartásunkon keresztül, az összes szerv minden egyes sejtjéhez eljutnak. Ezt a folyamatot elképzelhetjük úgy is, mintha egy tóba követ dobnánk. A kő körül koncentrikus körök rajzolódnak a víz felszínén és szétterjednek a vízben. A kezelés során valami hasonló történik testünkben is.

Emellett létezik vízi hangtál fürdő is. A hangtálas vízi terápia kellemesen meleg, 34-35 °C-os vízben, fürdőruhában történik. Miközben vízben lebegünk, kezelőnk a testünk körül és felett, a víz felszínén kongatja a tálakat.

Hogy kell elképzelni egy ilyen hangtálat?

Sokféle hangtál létezik, és országonként, kezelésenként is változnak. Ennek oka, hogy az utóbbi húsz évben nagyon népszerű lett a hangterápia. Mi a kezeléshez alapvetően háromféle hangtálat használunk. A tálak mind nagyságukban, mind súlyukban, mind a kibocsátott rezgéstartományban különböznek, ezért a test eltérő részein alkalmazzuk. A „Peter Hess Products" terápiás hangtálak Indiában és Nepálban készülnek tiszta, minőségi fémekből, különleges eljárással, régi hagyományok alapján. Bronzötvözet az alapjuk, melyhez további fémeket, például ólmot, vagy higanyt adnak homeopátiás mennyiségben. A fémösszetétel lényegesen befolyásolja a hangtál minőségét. A hangtálak elkészítése egyfajta művészet, ami sok ismeretet, és szaktudást követel. Már a nyersanyagok is komoly minőségellenőrzésen mennek át, de a kész tálakból is csak a legjobbak kerülhetnek forgalomba.

Használnak más eszközöket a tálak mellett a terápia során?

Szoktunk használni gongot és cimbeleket is. A gong egyike a legősibb és legintenzívebben ható hangszereknek. Többféle formájú és nagyságú létezik, mi általunk használt bronzötvözetből készül. Ellentétben a gonggal a cimbelek kisméretűek, párosan függnek egy bőrzsinóron, magas hangjuk miatt a fej körül alkalmazzuk, a kezelés befejezésekor. Indiában készítik saját kezűleg a száműzetésben élő tibetiek.

Hogyan hat a hangterápia? Miben más ez, mint mondjuk egy thai vagy svéd masszázs?

A hangmasszázs és a gongmeditáció kiváló egészségmegőrző kezelések. Hetente egyszer nagyszerű kikapcsolódás is. A hangtálak egyedi sajátossága más lazító technikákkal szemben, hogy nem csak a fülön keresztül, de a bőrön át (tehát két csatornán) is, plusz érzékelésként juttatja az ingert az agyba, majd szétáramoltatja a testben. Ez okozhat fizikai tüneteket, illetve megjelenhetnek fokozott érzelmi megnyilvánulások.

A hangok folyamatos rezgése könnyen és gyorsan lazítanak el, juttatnak kellemes, relaxáló állapotba, ami önmagában is jótékonyan hat testi és szellemi működésünkre. Egy hangmasszázstól csökken a bennünk felgyülemlett stressz, a hétköznapi ízületi fájdalmak, valamint aktiválódnak az öngyógyító folyamataink, azáltal, hogy a testünk rezgéseit serkentjük. Minél összehangoltabbak vagyunk a környezetünkkel, annál jobban érezzük magunkat.

Mik az ellenjavallatok?

Kezelés előtt mindig konzultálunk az érdeklődővel, hogy feltárjuk az esetleges kizáró tényezőket. Nem javasoljuk a hangmasszázst azoknak, akiknek ingadozik a vérnyomása, valamilyen gyulladása van. Kizáró ok továbbá a láz, a tumor, bármilyen testbe épített ritmusszabályzó és az epilepsziára való hajlam. Terhesség első három hónapjában pedig csak szakorvosi engedéllyel lehet részt venni kezelésen, bemutatón.

Gyerekek is részt vehetnek ilyen kezelésen?

Vannak egyéni, kiscsoportos és családterápiás foglalkozások is, különböző korú gyerekek részére. A hangterápia kiváló kiegészítője a fejlesztőpedagógiai módszereknek, segít viselkedési rendellenességek, tanulási nehézségek és kommunikációs zavaroknál. Kiváló szakemberek folyamatos, terápiás foglalkozások keretében olyan, hangtálakkal végezhető játékokkal ismertetik meg a gyerekeket, melyek a sok éves, gyerekekkel végzett munkából, és a gyerekek ötleteiből alakultak ki. Ezek a játékok fejlesztik a különféle részképességeket, amik központi alapjai a jó koncentrációnak, a kommunikációnak és a tanulásnak. A kezelés hatására még problémamentes csemetéknél is javul tanulási teljesítményük, társas kapcsolataik. De legalább egyszer mindenkinek ki kell próbálnia, tényleg remek élmény.