Természetes közegben, súlytalanul

Képzeljük el azt, hogy egy kíméletlen nap után vagyunk, és mennyire kellemes lenne egy kád fürdővízbe merülni. Most ezt szorozzuk meg 100-zal, és megkapjuk, milyen egy a termálvizes medencébe merülni. De ez közel sem csak az érzésről szól…

„Fürödj lassan, tested törvényei szerint, megfontoltan és ráérően. A gyógyvizek átjárják testedet és élénkítik lelked, megnyugtatják munkától és világtól elkínzott idegeid. A gyógyfürdők afféle nedves kolostorok, ahol zavartalanul átadhatod tested és lelked a józan és méltányos pihenésnek." – írja Márai Sándor Füves könyvében.

Józan gondolatok  vízfejjel, avagy a természet csodája

Melyikünk ne érezte volna át ezt a csodát, amikor belemerülünk egy termálvizes medencébe, de akár esténként egy kád forró vízbe! Évek óta jógázok, de a meditációval a mai napig súlyos gondjaim vannak. Amint elkezdődik, számomra két lehetőség áll fenn. Vagy rögtön az elején édes álomba merülök, vagy azonnal azon jár az agyam, hogy mi vár rám a jóga után. Szóval a könyvekben leírt ideális állapothoz nem igazán közelítettem egészen tavaly nyárig. Barátnőm unszolására egész nyáron kijártunk kora reggel úszni a Nyíregyháza melletti Sóstógyógyfürdő strandjára. Az úszómedence egy csodálatos parkban van. A medencében tempózva felettem a kék ég, a fák lombjai. És megtörtént a csoda. Minden alkalommal a vízben megéltem azt az élményt, hogy megérkeztem a pillanatba: a vízen, a fák lombjain és a csenden kívül semmi más nem létezik. A víz biztosította a tökéletes relaxáció élményét. Nem meglepő, hiszen szervezetünk számára természetes közegbe kerülünk abban a pillanatban, amikor a víz körülöleli a testünket. Életünk folyamán nem sokszor tűnődünk el azon, hogy testünk tulajdonképpen nagyrészt vízből áll. Az agyunk, amellyel cselekedeteinket irányítjuk, érzelmeinket átéljük, gondolkodunk, szinte csak víz. Valószerűtlennek tűnik, de tény, hogy közel 78 %-a folyadék. Földünk hasonlatos testünkhöz, 70%-át óceánok, tengerek borítják.

Amit minden bálnának tudni illik: alakformálás vízzel

Ha a gyógyvizek élettani hatásait vizsgáljuk, akkor szervezetünket egyszerre több hatás éri: érvényesülnek a víz fizikai hatásai, és az azok következtében létrejövő élettani változások.  A vízben lévő testre – attól függően, milyen mélyen merülünk bele a vízbe – adott nagyságú víznyomás nehezedik. Hölgyeim, a víz a legjobb alakformáló, ugyanis a víznyomás hatására a haskörfogat 2,5 – 6,5 cm-rel csökken! Ám a víznyomásnak - vagy hivatalos nevén a hidrosztatikai nyomásnak – sok más áldásos hatása is van. A nyomáskülönbség hatására fokozódik a hasűri nedvkeringés, a tágult visszerek összehúzódnak, mérséklődik az izületi folyadékgyülemek nagysága és mennyisége. Mivel felegyenesedett helyzetben a legnagyobb a testre nehezedő víznyomás, ezért az említett pozitív élettani hatások is ebben a testhelyzetben érvényesülnek a legjobban.

Archimédész és a vízbe mártott test

A legenda szerint Arkhimédész, a nagy görög természettudós,  fürdés közben fedezte fel a felhajtóerőt (Arkhimédész törvénye), aminek örömére kiugrott a kádból, és meztelenül rohant végig az utcán a palotáig azt kiáltozva, hogy Heuréka (megtaláltam). A történet szerint az uralkodó megbízásából azt kellett tisztáznia, hogy tiszta aranyból van-e annak koronája. Arkhimédész a kádban rájött, hogy ha vízbe mártja a koronát, akkor a víz szintje annyival emelkedik, amennyi a korona térfogata. A koronát, valamint vele azonos súlyú arany-, illetve ezüsttömböt a vízbe merítve a térfogatok különbözőségéből meg tudta állapítani, mennyi ezüstöt kevert az ötvös a korona aranyához. Az arkhimédészi törvény szerint a vízbe merülő test annyit veszít a súlyából, amennyi az általa kiszorított víz súlya. Egyszóval a víz nem csak remek alakformáló, hanem a leggyorsabb módja a súlyunk csökkentésének! Derékig vízbe merülve a testünk elveszíti a súlya felét, mellkasig a súlya 75%-át, nyakig merülve a medencébe a súlya 90%-át! Ennek köszönhetően lehetőség van olyan testmozgás végzésére, melyet nagymértékű túlsúly vagy bizonyos betegségek esetén a gyógyvíz segítsége nélkül nem lennénk képesek elvégezni. Gondoljunk csak a víz alatti gyógytorna áldásos hatásaira izületi betegségek esetében. A gyógyvízben érvényesülő felhajtóerő az oldott ásványi anyagoknak köszönhetően nagyobb, mint az egyszerű csapvízben. A fokozott sótartalom így a mozgást is könnyebbé teszi. Gondoljunk csak a Holt-tenger példájára, ahol a tenger 20% feletti sótartalmában a test lebeg.

Természetes melegedők a testnek és a léleknek

A víz nyomása és felhajtóereje mellett a hőhatása is a balneoterápia fontos része. A 34-36 C fokos víz gyakorlatilag lényeges hőváltozást a testünkben nem okoz. Az ennél nagyobb hőfokú víz hatására vérbőség keletkezik, a görcsös izmok, inak, szalagok ellazulnak. A meleg hatására az erek először összehúzódnak, majd kitágulnak, ezért először a vérnyomás emelkedése, majd tartós csökkenése lesz a következmény. A hőérzet csillapítja a fájdalmat. De legyünk óvatosak! A meleg víz fokozhatja a gyulladásokat, így például a visszeres panaszokkal küzdők tartózkodjanak tőle. A forró fürdőből mindig lassan, fokozatosan kell kilépni, és 20-30 percnél tovább ne tartózkodjunk benne!

A gyógyvizek kémiai hatása is jelentős, a gyógyvizekben oldott ásványi anyagok a bőrön keresztül felszívódnak a szervezetbe. A víz felett lebegő pára ugyancsak jótékony hatású, mely a belégzés során jut a szervezetünkbe. A gyógyvizek a bennük lévő ásványi anyagok és gázok függvényében különböző hatást fejtenek ki. A gyógyvizek lassan, egyenletesen, természetes módon hatnak és segítik elő a gyógyulásunkat.

TIPP!  Gyógyszállodák SZÉP kártyával :: Gyógyszállodák országszerte :: Fürdők országszerte