Szaunázás profiktól: szaunaszeánsz!

A szaunázásnak nagyon elhivatott hívei vannak Magyarországon, olyanok, akik ismerik a legjobb helyeket, átutaznak egy különleges szaunaszeánszért az ország másik felébe, és betéve tudják az illóolajok, kombináció és a szaunaetikett minden betűjét. Ők a szaunaturisták. Legyünk most kicsit mi is azok!

A vérbeli szaunázók télen, a szaunából kijövet szemrebbenés nélkül ugranak fejest a friss hóba vagy a hideg vízbe, majd néhány perc elteltével visszatérnek a meleget árasztó szaunába. Teszik ezt azért, mert a hidegben összehúzódnak a bőr pórusai, majd a forró levegő hatására újra kitágulnak, s  így könnyen távozhatnak a szervezetükre nézve káros hatású salakanyagok. Ez a pulzáló összehúzódás és kitágulás rugalmassá, frissebbé teszi bőrt, élénkíti a vérellátást és erősíti az immunrendszert is. De legalább annyira fontos az az érv a szaunázás mellett, hogy a valójában egy hihetetlenül kellemes, intenzív program, főleg, ha az egész köré egy nagyon szépen felépített show-t is kapunk: a szaunamesterek illatokat és tájakat, korokat kapcsolnak össze egy történetté a negyed órás szaunázás során. 

Hogyan lehetünk profi szaunázók? 

Természetesen a gyakorlat teszi a mestert, de még ennél is látványosabb eredményeket érhetünk el, ha egy igazán járatos, a szaunázást mesteri szinten űző szaunamesterre bízzuk magunkat. A szaunamesterek egyedi hangulatú és tematikájú ceremóniáik során különleges felöntésekkel és szakszerű légkeverési technikával biztosítják a megfeleő hőmérsékletet és páratartalmat a szaunában.  Felfűtik, majd felöntővizet öntve a szaunakövekre emelik a páratartalmat, ezt követően törülközőjük gyors pörgetésével fokozzák a hőmérsékletet, és a szaunazászlóval eloszlatják a szaunában. A szeánszok sokszor egy erőteljes (például sós vagy cukros) bőrradírzással kezdődnek, és természetes alapanyagú hidratálással folytatódnak. 
A szaunaszeánszok során elsajátíthatjuk a helyes szaunázás fortélyait a szaunamester vezetésével, és maximálisan kiélvezhtetjük a szauna pozitív élettani hatásait. 

Mik azok a felöntések? 

A felöntővízhez - amit a forró szaunakövekre vagy szaunakályhára öntenek, hogy gőz képződjön -   illóolajokat, más anyagokat kevernek attól függően, hogy milyen hatást kíván elérni a szaunamester.  A kamilla gyulladáscsökkentő, a kakukkfű köhögéscsillapító, a citrom és a narancs fertőtlenítő hatásúak.  De létezik sörös, sós, boros vagy csokoládés felöntés is. A felöntéseket egy szeánszon többször variálják.

A SZAUNAFAJTÁKRÓL ÉS A SZAUNÁZÁSRÓL BŐVEBBEN ITT ÍRTUNK

Hol lehet részt venni szaunaszeánszokon? 

Rengeteg városban, sőt községben tartanak az országban szaunaszeánszokat! Ezekből válogattunk néhány olyan fürdőt, ahol rendszeresen tartanak szaunaprogramokat, és kipróbált, bevált helyek. 

BUDAPESTEN ÉS KÖRNYÉKÉN -  az  Aquaworldben minden szerdán „szaunaszerda" van, amikor természetesen szaunaszeánszokon is részt vehetünk. Mézes-citromos-áfonyás-eperboros szeánszairól a szaunázók körében jól ismert a ráckevei Aquland. Szentendrén a V8 azaz a Vizes Nyolcas Uszoda és Szabadidőközpont mesterszunája 40 négyzetméteres és dolby 7.2-es hangrendszerén kívül led fényekkel és lámpákkal is felszerelt. Ideális közeg egy show elmekkel bővített szaunaszeánszhoz. 

DÉL-DUNÁNTÚLON -  Magyarhertelend termálfürdője - bármilyen furcsa -, szaunaszeánsz nagyhatalom, ahol szauna szerdán és az esti fürdőnapok alkalmával is 3-3 szaunafelöntés már a belépőjegy árában is benne foglaltatik.  Ezen felül Siklós, Harkány, Kaposvár és Tamási fürdőiben tartanak rendszeresen szaunaszeánszokat. 


Szaunázók Magyarhertelenden

KÖZÉP-DUNÁNTÚLON -  Komáromban, a Brigetto fürdőt ajánljuk, ahol a rönkszaunakertet érdemes kipróbálni, hiszen heti három alkalommal is tartanak szaunaszeánszt, s mivel a rönkszaunák a szabadban állnak, ténlyeg ki tudunk szaladni akár a hóba is lehülni. 

DÉL-ALFÖLDÖN - feltétlenül próbáljuk ki az építészetileg is különleges makói Hagymatikumot, ahol zseniális a szauna-részleg, rendszeres felöntések és szaunaszeánszok állnak a vendégek rendelkezésére. Ugyanígy az orosházi Gyopárosfürdőben, ahol a kinti termálmedencében is érdemes kicsit elnyújtózni. Új és maximálisan jó szaunaélményt biztosít a Gyulai Várfürdőben a Castello Szaunapark - itt szintén van rönkszauna. 


Rönkszauna és merülődézsa Gyulán

ÉSZAK-MAGYARORSZÁGON -  a friss hegyi levegő mellé rengeteg fürdőt és szaunát érdemes végigpróbálni. Demjénben, a Cascade Resortban nemcsak, hogy rendszeresek a szaunaszeánszok, de olyan beszédes nevű felöntéseken is részt vehetünk, mint a Titanic, amit kámforral és sok-sok jéggel készítenek. A fantasztikus afrikai hagulatot megelevenítő Bambara Hotelben minden nap élvezhetjük a kókuszos szaunaszeánszot egzotikus gyümölcsök kíséretében. Egerszalókon, a mesés Shiraz Hotelben napi két szaunaszeánszt is kínálnak:  "hűsítő forróság"  vagy "citrusos felüdülés" frissítő szaunaszeánsz koraeste pedig "sós-mézes" vagy "sörös felöntés" a  szauna program része, s hozzá mentateát kínálnak. Mátraházán a Lifestyle Hotel Mátrában minden kedden rendeznek ceremóniát a szauna részlegben. Mintén a Mátrában találjuk a Residence Ozon Hotelt, melynek szaunája a Kékesre néz.  Az egyébként is különlegességnek számító Miskolctapolca Barlangfürdőben szintén kipróbálhatjuk a szaunaszeánszt. 


Erdei környezet a Mátrában  - ©Lifestyle Hotel Mátra

ÉSZAK-ALFÖLDÖN -  A debreceni Aquaticumban  nagyon komolyan veszik a szaunaprogramokat, ami nem is csoda, mert ez a fürdő minden évben a Szaunaszeánsz Oscar egyik helyszínéül szolgál. Úgy vélik, a "szaunaprogram egy sokkal intenzívebb élményszerzési forma, mint a hagyományos szaunázás". Nyíregyházán, a mesés Sóstó városrész fürdőjében, az Aquarisuban is rendszeresek a szaunaszeánszok, hétvégente változatos jeges, gyümölcsös, mézes felöntések közül válogathatunk.    Exkluzív környezettel és rendszeres szaunaszeánszokkal vár a balamzújvárosi Kamillafürdő, ahol fürdő szaunafalujában a rendszeres szunamaratonokat is kipróbálhatjuk.  
 

A hét minden napján tesztelhetjük a felöntéseket a szaunafaluban  - ©Kamilla fürdő
 
NYUGAT-DUNÁNTÚLON - Kivételesen szépek a nyugat-dunántúli fürdők. Sárvárfürdő szaunavilágában ősztől tavaszig képzett szaunamesterek készítik a sárvári sós, mézes, gyümölcsös, jeges, joghurtos, csokoládés, meditációs felöntéseket. Bükfürdőn a hét minden napján több szaunaszeánszot is tartanak, melyek közül naponta kettő ingyenes. A különleges felöntések között van jeges, sörös, mézes és zöldteás is, sőt, kávékrémes vagy csipkebogyós bőrtáplálással kombinált.
 
 
BALATONNÁL - A Zalakarosi Fürdő vadonatúj szauna udvarában a hét minden napján két szauna szeánszt tartanak. A Galerius Fürdő minden hétvégén tematikus és nagyon frapáns nevű szaunaszeánszok zajlanak, mint a "Be vagy sózva". 

 

AZ ÖSSZES HAZAI SZAUNÁT ITT GYŰJTÖTTÜK ÖSSZE