Sóstó - gyógyulás és szórakozás

Tiszta levegőjű erdővel körül vett területen élvezhetjük hazánk legújabb gyógyhelyének vizét a Nyírség központjában, a strandjáról és állatkertjéről is híres Nyíregyháza-Sóstón.

Sóstó gyógyvizéről és a települést körbeölelő erdőről híres, hangulatos fürdőhely Nyíregyháza központjától alig 6 kilométerre. Nevét a két részre osztott, sós vizű szikes taváról kapta; így jelöli már a 18. század végén készült térkép is.

1927-ben hatóságilag is gyógyfürdővé nyilvánították Sóstófürdő néven. Kiterjedése 47 hektár A tó a terület legmélyebb pontján fekszik. Átlagos mélysége 1.5 méter, legnagyobb mélysége 2.9 méter. A tó vizének sajátos gyógyerőt tulajdonítottak régtől fogva. Már Mátyás király korában is ismerték Igrice néven. Jósa András szerint a tó vize meggyógyít „görvénykórtól, csúztól, köszvénytől, idült lobbos izzadmányoktól és egyéb virágnyelven úgynevezett vérbetegségektől". Sóstó – különleges hangulata, a tiszta erdei levegő, a jótékony hatású gyógyvíz, a fürdőzésre, csónakázásra csábító selymes vizű tó miatt – mindig is kedvelt kirándulóhelye volt a városi polgároknak, iparosembereknek, bohém íróknak, művészeknek. Ebből a hangulatból a hely máig sokat megőrzött. Köszönhető ez a szép természeti környezetnek, a műemléki épületeknek és az 50 fokos termálvíznek. Legszebb épületei a Sóstógyógyfürdő szimbólumának is számító műemlék, a Víztorony, a legendás Svájci Lak; a város első gyógyfürdőjeként megépült Fürdőház és a Krúdy Vigadó. Épületein és természeti adottságain kívül más, országos viszonylatban is ritkaságnak számító látványosságokkal is szolgál Sóstógyógyfürdő. 

Itt található a 30 hektáros Nyíregyházi Állatpark, melyet a sóstói tölgyes erdő ölel körül. Ehhez hasonló területen hazánkban egyetlen állatkert sem működik. Gyűjteménye a budapesti után a legnagyobb, hiszen több mint 500 féle állat közel 5000 egyede található itt. Magyarországon csak a sóstói  Állatparkban látható fehér tigris, afrikai elefánt, komodói sárkány, indiai orrszarvú, gepárd. A Zöld Piramis még Európában is egyedülálló építmény, ahol az óceánok és az esőerdők világával ismerkedhetünk. Az Állatpark a teljes családnak nyújt kikapcsolódást, hiszen amíg a gyerekek a kontinensek állatvilágával ismerkednek, állatot simogatnak a parasztudvarban, a szülők a tölgyes erdő árnyas fái alatt sétálgatva kapcsolódhatnak ki. Az erdő szélén épült, 1979-ben megnyílt Sóstói Múzeumfalu is igazi látványosság. Szabolcs- Szatmár-Bereg megye tájegységeinek jellegzetes építészetét, hagyományait mutatja be, miközben a kézműves mesterségekkel, népszokásokkal is megismerkedtet.

A strandolni vágyók sem csalódnak Sóstón. A tó partjára selymes Tisza-fövenyt terítettek, és Kovács Tibor tervei alapján 1930-ban megépítették a balatonfüredi fürdőházat idéző faépületet. A hangulatos strand szépen ápolt parkosított területen várja a fürdőzőket.  Ha valaki mégsem a tóban szeretne fürödni, akkor a Tófürdő területén egy gyógymedence (34 °C), és egy gyermek csúszdával és vízi gombával kialakított gyermekmedence várja a strandolókat. Éttermek, büfék, strand-röplabdapálya, vízicsúszda szolgálja az idelátogatók szórakozását és kényelmét.

Akik az aktív pihenés szerelmesei, azoknak jó szívvel ajánljuk a kéthetente szombaton a tavon található szigeten zajló jógaórákat. Az apró, de bájos sziget ideális hely a meditációhoz. A sóstói erdő kiváló terep a nordic walking szerelmeseinek. A legszebb útvonal a kilátótoronytól vezet az erdei tornapályáig, ahol a fából készült sporteszközök természetes edzőteremként funkcionálnak. Ha elfáradtunk meg is pihenhetünk, de akár bográcsozhatunk is egyet a kiépített főzőhelyeken. Ha pedig elég korán indulunk futni vagy nordic walkingozni az erdőbe, akár még őzekkel is találkozhatunk.

Tartoznak a Sóstóhoz legendák is. Ilyen például az, mely szerint a tó közepén eredetileg nem volt sziget, azt mesterségesen hozták létre, s azon nyári mulató épült a vigadni vágyó ifjúság örömére. Jött azonban egy vihar, mely az egészet a tóba sodorta. Csendes nyári éjszakákon egyesek hallani vélik még a víz alól a halk hegedűszót.