Shiatsu japán kezelés

A shiatsu ősi, tradicionális japán egészségmegőrző módszerek modernizált gyűjteménye. Ebbe masszázsok, életviteli tanácsok, mozgásterápiás kezelések és bizonyos mértékig a gyógyítás is beletartozik. Egyes shiatsu kezelések már Magyarországon is elérhetők.

Az ősi japán egészségmegőrző módszerekre mindig is nagy hatással voltak a kínai praktikák, azonban a nyugati orvoslás térnyerésével ezek a XX. századra háttérbe szorultak. Néhány lelkes hazafi azonban megújította ezeket a módszereket és modernizálta a kezeléseket, és a rendszert shiatsu-nak nevezték el. A japán egészségmegőrző és gyógyító kezelés 1960 óta Európában is elterjedt és népszerű.

Shiatsu, kenbiki, watsu

A shiatsu, egy kiváló lazító és egészségmegőrző kezelés japán módra. Maga a szó ujjnyomást jelent, de ezenkívül tenyerét, könyökét, térdet és talpát is használja a masszőr, miközben átringatja a testet, nyomogatja a megfelelő akupresszúrás pontokat vagy megnyújtja a végtagokat. Minimum 1 órán át foglalkoznak a vendéggel. A kezeléshez nem alkalmaznak krémet vagy olajat, hanem földön fekve, egy könnyű vászonruhába öltözködve zajlik a masszázs.

Egy tőről fakad a shiatsu-val a kenbiki. Dinamikus, ritmikus technikákkal energetizálják a testet. Finom ütögetéssel, görgetéssel, kimozgatással indítja el az energiaáramlást a kezelő, ugyan nem része a meridián-kezelés, mégis vitálisabbnak érezzük magunkat a masszírozás végén.

A watsu (wat-er shiat-su) alapját is a shiatsu adja, de a masszázs és átmozgatás itt 34-35 °C-os vízben lebegve történik. Nem szükséges hozzá úszástudás, sőt túlsúlyosak és várandósok is élvezhetik a kezelést. Mély, relaxáló állapot garantált a végére, és másnap is biztosan kipihenten ébredünk.

Shiatsu Magyarországon

Shiatsu kezelés elérhető Hajdúszoboszlón több helyen, Egerben, Sopronban, Hévízen és Bükfürdőn, míg a kenbiki-t Bükfürdőn vagy Hévízen próbálhatjuk ki. Watsu-t Hajdúszoboszlón, Tamásiban vagy Budapesten kérhetünk.

A hévízi Naturmed Carbona-ban a gyógyvíz mellett a természetgyógyászati technikák és kezelések széles tárháza is elérhető, többek között a shiatsu is. Mörk László, szaktanácsadó szerint kezdetben a szálloda vendégei, mint újdonságot kipróbálva vették igénybe a szolgáltatást, majd megtapasztalva annak az egészségre, és a vitalitásra gyakorolt jótékony hatását már rendszeresen kérik az egyéb kezelések mellé. Mivel maga a technika nemcsak a felületi, hanem a mély izmok kilazításáról, az inak kíméletes nyújtásáról, a meridiánok mentén az életenergia áramlásáról, áramoltatásáról szól, így alkalmas az általános közérzet nagymértékű javításához hozzájárulni. Továbbá alkalmas hosszabb ideje tartó mozgás hiányából adódó tünetek enyhítésére, valamint stressz oldásra, fejfájásra, migrénre, krónikus fáradtságra, vitalitás-problémákra, vérnyomásra, ízületi problémákra is. Ezeket a problémákat általában már egyetlen kezeléssel is javítani lehet.

Magyarországon 1998 óta zajlik magas szintű shiatsu oktatás a Nemzetközi Shiatsu Iskolában. A módszer lelkes magyarországi meghonosítója, Madocsai Eszter azt emelte ki a shiatsu-val kapcsolatban, hogy, míg a thai masszázsnál inkább rutinszerű, mindenkinek egyforma élményt adó kezelést kapunk, addig a shiatsu mindig személyre szabott terápia, így igazán mély, relaxált állapotot hoz létre, melynek végén – ha nyitott a vendég – a képzett shiatsu-gyógyásztól életviteli tanácsokat kaphat, és megbeszélheti tapasztalatait, élményeit. Shiatsu során nemcsak masszíroznak, hanem egy keleti diagnózist is felállítanak, és a problémás meridiánok, pontok kezelésével akár már egyetlen alkalom után is jobban érezhetjük magunkat.

Mint minden más keleti terápia, a shiatsu is a megelőzésre helyezi a hangsúlyt. Ezzel egyébként rokon a wellness-szel is. Nemcsak testileg érezhetik magukat jobban a kezelt személyek, hanem lelki szinten is beindulnak változások.

Sajnos vegyes a kép a hotelekben alkalmazott szakemberek tudásáról, így érdemes kezelés előtt tájékozódni a személyi feltételekről. Szabadságunk alatt akár mindennap részt vehetünk shiatsu-n, viszont ha kisebb-nagyobb gondok miatt keressük a kezelést, akkor feltétlenül iktassunk be pár napos szünetet.

A kezelés hatékonyságát fokozhatjuk napozással, úszással vagy a szintén Japánból származó do-in gyakorlatokkal, melyek sajnos korántsem annyira elterjedtek, mint a jóga, a thai chi vagy chi-kung. A jógával ellentétben nem kell hozzá rugalmasság, tehát tényleg bármikor, bármilyen állapotban végezhető, és például a tai chi-val szemben nem bonyolult megtanulni sem. Ez Magyarországon még nem terjedt el igazán, de a terapeuták önmaguk fejlesztésére vagy csoportos gyakorlatként szokták alkalmazni. Igény szerint, a kezelés után az eredményt megerősítendő ajánlanak gyakorlatokat. Érdekesség, hogy a japán harci művészetek (aikido, kendo, judo) bevezető gyakorlatai is tartalmaznak tipikus do-in mozdulatokat.

Fotók: Bencze László