Mofetta: gyógyulás 60%-os támogatással a Mátrában

Jelentős állami támogatásra számíthatnak azok, akik a széndioxidos gyógygázfürdő terápiájában bízva utaznak Mátraderecskére.

A palócföldi gyógyközség, Mátraderecske számtalan nevezetessége, mint a párnafesztivál vagy a hagyományőrző asszonykórus mellett mégis elsősorban a mofettáról, azaz a széndioxidos gázfürdőjéről híres.

1992-ben, amikor a Mátrában vulkáni utótevékenységként aposztrofált, főként széndioxidból álló gázfeltörés megjelent, a közösség még inkább a pánik gondolatával kacérkodott, mintsem hathatós befektetési terveket szövögetett volna. Tíz év elteltével azonban megépült hazánk első gyógygázfürdője, mely „döntően az érszűkületes megbetegedésekkel küszködők – sokszor – utolsó mentsvára" – foglalta össze Dr. Gyetvai Gyula főorvos, a mátraderecskei intézmény ügyvezető igazgatója, aki segítségünkre volt a mofetta-kezelések támogatásával kapcsolatos kérdések megválaszolásában. Azóta újabb tíz év telt el, s a terápia olyannyira hatásosnak, átütőnek bizonyult, hogy 2012 . augusztus 1-jétől már társadalombiztosítási ártámogatással is igénybe vehető.

Mire és hogyan alkalmazzák a gyógygázfürdőt?

A kezelések célja az életminőség javítása, mely megjelenhet úgy, hogy egyszerűen kevesebb gyógyszert kell szedni, de úgy is, hogy elkerülhető vele egy műtét, vagy 50 méter helyett mintegy ötszázat tud megtenni ezen túl az ember, saját lábán.
„Számos olyan betegünk van, akiknél cukorbetegséggel összefüggő érszűkület miatt már az amputáció gondolata is felmerült. Pozitív eredményeket értünk el műtétre nem alkalmas esetekben vagy nyirokér idült megbetegedéseiben is. Közülük van, aki évek óta jár hozzánk, most panaszmentes" – kezdi a főorvos úr a mofetta kezelések leírását. A széndioxidos gázfürdő azonban más esetekben is segítséget nyújthat, mint a 30 éves kor felett szinte mindenkinél jelentkező nehézláb érzés, visszeres panaszok. Trombózisok utókezelésére is kiválóan alkalmas, illetve nem gyógyuló sérülések, fekélyek gyógyulását, visszahúzódását eredményezi a terápia.
A mofettába ereszkedést gyakorlatilag úgy kell elképzelni, mintha a hagyományos gyógyvízbe ülnénk bele, hiszen ez is egy medencében helyezkedik el, mintha csak víz lenne. Mindezt azonban ruhástúl kell tenni, hiszen ez egy száraz fürdő, annál is inkább lassabban, óvatosabban kell kell beleereszkedni, nehogy felkavarjuk a széndioxidos gázt, s ebben a medencében 20-25 percet kell üldögélni egy-egy alkalommal. Egy kúra során 15 kezelést, indokolt esetben ennél többet is igénybe lehet venni. A társadalombiztosítás egy kúra során 15 kezeléssel számol.

Jó tudni! Utazás diabétesszel>>

Miből áll az ártámogatás?

Augusztus 1-jétől a kezelésenkénti 1.800 forinthoz 1.080 forintos összeggel járul hozzá a társadalombiztosítás, így ha a 15 kezelésből álló kúrát nézzük, 60%-os támogatással, 27.000Ft helyett, 15.300 Ft-ért juthatnak hozzá a rászorulók a gyógygázkezeléshez Mátraderecskén, mely évente kétszer jár minden betegnek. Jó hír, hogy az oda- és visszautazás is támogatott lesz. Itt azokra az esetekre kell gondolni, amikor "ingázóként" a páciens vállalja, hogy minden nap Mátraderecskére utazik.

Hogyan juthatunk hozzá a támogatáshoz?

A mátraderecskei intézmény vezetője azt javasolja, hogy az érintettek jövő hét közepétől keressék fel háziorvosukat, aki beutalót ír a megfelelő szakrendelésre, (mely lehet belgyógyász, érsebész, stb.) hiszen csak szakorvos utalhatja be a betegeket a mofetta kezelésekre.
Bár a széndioxidos gyógygázfürdő nem kórházként üzemel, így szállás magában az intézményben nincs, Mátraderecskén azonban számos családi panziót, vendégházat találunk.
Több más szolgáltatás is igénybevehető a Mátraderecskei Széndioxid Gyógygázfürdőben, mint a Doppler és EKG vizsgálat, masszázs, gyógytorna, fizikoterápia, szauna és szolárium.