Mezőkövesd, a matyóföld

Mezőkövesd az Észak-Magyarországon, a Bükk-hegység lábánál fekvő kisváros, mely két páratlan kinccsel is rendelkezik: az egyik a népművészete – a matyók öröksége -, a másik a gyógyvize.

Matyónak áll a világ

Mezőkövesd és a szomszédos települések lakóit matyóknak nevezik, akik nevüket Mátyás királytól eredeztetik. Színpompás népviseletükkel, máig őrzött hagyományaikkal, zárt közösségükkel különleges néprajzi egységet alkotnak még ma is.

A színes matyó minták a viselet mellett megjelennek a bútorokon, háztartási eszközökön,  falra akasztott mázas tányérokon, kancsókon is.

Napjainkban a matyó minták reneszánszukat élik; blúzokon, táskákon, de még cipőkön is a fiatal ruhatervezők darabjain pompázva kedvelt divattermékek formájában.

Méltán nyúltak vissza a kortárs dizájnerek a matyó hímzéshez, hiszen 2012 decemberében felkerült az UNESCO szellemi kulturális örökség listájára.

Mezőkövesdre látogatva a matyó népművészet szerelmeseinek feltétlenül ajánljuk a Kisjankó Bori emlékházat és a Matyó Múzeumot. Érdemes egy sétát tenni a Hadas városrészben, ahol a régi házak mintegy élő skanzenként várják a látogatókat.

Mezőkövesd, a kénköves paradicsom

A városka másik nevezetessége a gyógyvize.

Mezőkövesd 2013-ban lett hivatalosan is gyógyhely, ezzel a hazai minősített gyógyhelyek száma 15-re növekedett.

Mezőkövesden az utazó a gyógyfürdőhöz közeledve már messziről érzi a kénes gyógyvíz „illatát", mely a nevét Zsóry Lajosról kapta, akinek a birtokán 1939-ben termálforrást találtak. A Zsóry gyógyvíz összes oldott ásványi anyag tartalma 3,5 –3,89 g/l, mely magasan meghaladja az ásványvízzé nyilvánítás 1 g/literenkénti értékét. Az átlag 15,5 mg/l szulfidion tartalma a legmagasabb Magyarország összes kénes gyógyvizei között.

Miért lényeges szempont ez?

A kén a bőrön át felszívódik, értágító hatása révén csökkenti a vérnyomást, javítja az erek, beleértve a koszorús erek vérellátását, az erek falának kéntartalmát, ezáltal csökken azok koleszterintartalma és így az érelmeszesedés veszélye is.

A kénes fürdő gyulladáscsökkentő hatású.  Élénkíti a légzést, javítja az anyagcserét. A kén a degeneratív ízületi betegségeket javítja. A szulfidion bizonyos bőrbetegség gyógyításában is szerepet játszik.

 A Zsóry víz kalcium, magnézium és hidrokarbonát tartalmánál fogva gyulladáscsökkentő hatású. Magas klorid tartalma fokozza a szervezet ellenálló- képességét, élénkítő és általános erősítő hatása van.

A gyógyfürdő a gyógykezelések mellett számos kültéri-, beltéri-, hullám- és gyermekmedencével várja a fürdőzőket. A wellness részlegben a legkülönfélébb illóolajokkal, mézzel és aloe verával végzett masszázsokkal kényeztetik a vendégeket.

Mezőkövesd az örömök széles tárházával vár bennünket! Ízületeinket a kénes víz gyógyítja, testünket  a szaunák és masszázsok kényeztetik, szemünket a matyó minták vidítják, lelkünket felderítik a matyó lakodalmas népszokások és táncok, gyomrunkat pedig házi répásrétessel és  pampuckával, a matyó farsangi fánkkal tölthetjük meg.

TúraTIPP! Látogassunk el a Mezőkövesdtől 11 km-re található Bogácsra! A kedvelt üdülőfalu a Bükki Nemzeti Park szomszédságában, a Hór- és a Szoros-patak találkozásánál fekszik. A település elvitathatatlan kincse – amellett, hogy szintén kénes gyógyvízzel rendelkezik – a bronzkorból származó gazdag leletanyag.

Kellemes, dombokon átívelő túrát tehetünk a környéken, bejárhatjuk a patakvölgyet, valamint a környékbeli barátságos borosgazdák vendégszeretetét is élvezhetjük egy-egy pincelátogatás alkalmával.