Luxus "hungarikum": magyar kozmetikumok

Számos cég hasznosítja a magyar gyógyvizet vagy a természetes anyagok, növények erejét gyógyászati vagy kozmetikai célra - előbbire jó példa a hévízi gyógyiszap vagy a sárvári fürdőkristály.

Magyar gyártású prémium kozmetikumok nemcsak hazánk szállodáiban, szépségszalonjaiban elérhetőek, hanem egyre keresettebbek külföldön is.
A termékek palettáján találunk az ellenőrzött bio termesztésből származó, magyar természeti kincseket hasznosító készítményeket is.
Ezekből mutatunk be egy csokorral.

Ilcsi Szépítő Füvek: ellenőrzött bio gazdálkodásból

1984-ben alapította Ilcsi néni (Molnár Dánielné) és fia Molnár Ferenc. Termékeikhez az alapanyagok a minősített bio kertből érkeznek. Arcápolóktól kezdve testápolási termékeken át a napozószerekig mindenhez saját kertben termesztett vagy vadon termő gyümölcsöket, gyógynövényeket, zöldségeket és gyógyvízet dolgoznak fel. Filozófiájuk, hogy a természetben minden bőrproblémára létezik megoldás. A kezdeti 28 termék helyett ma már több, mint 140 készítményből válogathatunk. Szavatossági idejük, főleg felbontás után nem hosszú, viszont ez is jelzi, hogy nem mesterséges anyagokkal tartósították.

Több ízben elnyerték a német BDIH ellenőrzött Natúrkozmetikum emblémát. BDIH védjegyet a BDIH Szövetség naturkozmetikumokat gyártókkal együtt fejlesztette ki. A védjegy viselőitől elvárják a környezetbarát és újrahasznosítható csomagolást, ne alkalmazzanak szintetikus illat-, konzerváló anyagokat és színezékeket. De a génmanipulált alapanyagok felhasználása vagy a termékek radioaktív besugárzása sem megengedett. Ma már a világ 40 országában beszerezhetőek a termékek.

Kaviczky: a megszépíő Hévíz-tó iszapja és vize

A következő, prémiumkategóriás termékcsalád megteremtője Kaviczky Ágnes, egy francia kozmetikai vállalatnál dolgozva sajátította el a szakma titkait és ismerte fel, hogy az emberek egyre jobban igénylik a természetes termékeket. Ekkor határozta el, hogy megalkotja saját márkáját. Teljes termékcsalád született meg 28 készítménnyel. A kozmetikumok bázishatóanyaga a Hévízi-tó vize és iszapja, természetes gabonakivonatok és biológiai tisztaságú illóolajok. Ezek kombinációjából jött létre a minden termékben megtalálható, különleges összetevő a Pannon Formula PFTM. A gabonában levő fitoösztrogének csodálatos hatással vannak a nők bőrére. Illóolajokat illatosításhoz és vivőanyagként hasznosítják. Jó tudni: például a levendulát a Pannonhalmi Apátságtól szerzik be.

A hévízi iszap közismert a gyógyításban, viszonylag még kevesen tudják, hogy az iszapok milyen hatékonyak a szépségápolásban. Ugyanis a bőrt méregtelenítik, regenerálják és a finom ráncokat halványítják, nem mellékesen gyulladáscsökkentő és fertőtlenítő hatásúak.Ma már több, mint 50 termékük van forgalomban, melyek mindegyike mentes szintetikus tartósítószertől, illatanyagtól és színezéktől. Szállodák, day spa-k, itthon és külföldön alkalmazzák kezelésekhez.

Omorovicza: magyar fürdőkultúra nagykövetei

Szintén a luxus kozmetikumok világába tartoznak az Omorovicza termékek. Megteremtőik, Stephen és Margaret de Heinrich de Omorovicza, a család magyar gyökereit kutatva érkeztek hazánkba és annyira megtetszett nekik a magyar gyógyvizek hatása, hogy megbízták a szegedi Bőrgyógyászati és Allergológiai Klinikát  a vizek bőrgyógyászati hatásainak kutatásával. Ezenkívül, egy olyan – ma már szabadalmaztatott – eljárást lett kifejlesztve, amely megkönnyíti az ásványi anyagok felszívódását a bőr mélyebb rétegeiben is. Innen a levédett  Mineral Cosmetology kifejezés. A hatóanyagok legfontosabb összetevőit a Gellért fürdő termálvize, a C-vitamin és a hévízi iszap jelentik.

A magyar termálvíz különlegessége abban rejlik, hogy a Kárpát-medence felszíne alatt bizonyítottan vékonyabb a földkéreg a világátlaghoz képest, és igen gazdagok ásványi anyagokban.  Ilyenek többek között a cink, mely felelős az egészséges bőr kialakulásáért, öregedés mérsékléséért, a magnézium, mely fontos a sejt regenerációban, vagy a mangán, mely szintén öregedést lassító és ásványi anyagok felszívódását segítő, továbbá a szelén, mely csökkenti a gyulladásokat. Így az Omorovicza kozmetikumok titka is kiemelkedően magas ásványi anyag és vitamintartalmukban rejlik. Mindezek  modern anti ageing technológiával kombinálódnak. Az összes terméket Magyarországon gyártják (Fóton és Veszprémben).

Nemzetközi magazinok mutatják be a készítmények, külföldön sztárok szépülnek általa, míg itthon kevésbé ismert.

Hélia-D: új köntös, megszokott minőség

Története az 1980-as évekre nyúlik vissza. A Biogal gyógyszergyár alapos vizsgálatai után indult meg a gyártás. Hamarosan nemcsak belföldön, hanem külföldön is ismertté és keresetté vált, pl. Gábor Zsazsa is sokat tett a termékcsalád népszerűsítése érdekében. Elsők között alkalmazott stílusos csomagolást Szász Endre közreműködésével. Még egy férfi vonalat is kidolgoztak a Szent Jupát projekttel együtt. Rendszerváltást követően háttérbe szorult, de nem tűnt el és ma már számos újdonsággal jelentkeznek, pl. Tokaji aszús sorozat
A termékek alapja a napraforgószárból kivont auxin, mely serkenti a fehérjeszintézist , ezáltal a a bőr rugalmasságát biztosító kollagén és elasztin rostok képződését, egyúttal a mimikai izmok rugalmasságát is fokozzák, így csökkentik a bőr ráncosodását, petyhüdtségét.  Nők széles rétegeit célozták meg különböző sorozataikkal, a Fruit Selection inkább a 25-35 év közöttiekhez szól, míg az Age Control az e fölöttieket célozza meg. Elsősorban arc- és testápolási készítményekből áll  a választék.