Kínai egészségmegőrző módszerek

A természetes gyógyászat és egészségmegőrző életmódok közül a kínai a legismertebb és legelterjedtebb rendszer. Mindent megmagyaráz, hogy a kínai módszerek több ezer év tapasztalatait és fejlődését hordozzák magukban. Cikkünkben áttekintjük a főbb jellegzetességeket, javallatokat és a legjobb magyarországi szolgáltatókat.

Az egészségmegőrzés kínai rendszere

Mint minden holisztikus rendszernél, itt is a megelőzésen van a hangsúly. Kínában úgy tartják, hogy testünkben láthatatlan csatornákban (meridiánokban) áramlik az energiánk (csi), ami akkor kiegyensúlyozott, ha egészségesek vagyunk. A minket érő hatások (többek között helyes vagy helytelen étkezés, alvás vagy kialvatlanság, stressz vagy nyugalom) mind befolyásolják ezt az áramlást, amiben ha zavar keletkezik, különféle gondok jelentkeznek (például migrén, emésztési problémák), vagy legrosszabb esetben betegségek alakulnak ki.

A megelőzésen túl, a kínai egészségmegőrző rendszernek gazdag eszköztára van az egyensúlyi állapotunk a visszaállítására, az energiaáramlás akadálymentesítésére, és egyenletes elosztására a testben. Ezek közül a legnépszerűbbek a különféle masszázsterápiák, az akupunktúra és annak tű nélküli változata, az akupresszúra, a gyógynövénykúra, a moxázás, a kiropraktika, valamint meditációs és mozgásterápia.

Kínai masszázsból többféle létezik, de az alapcél mindegyiknél nagyjából hasonló: ellazítani az izmokat, relaxálni, kiegyensúlyozni az energiaáramlást, elérni egy problémamentes állapotot.

Az ember elválaszthatatlan a természettől. Ahogy a természetben, úgy az embernél is két ellentétes pólus, a Yin (passzív, nyugodt, pozitív) és a Yang (aktív, mozgásban lévő, negatív) kölcsönhatásaiból ered az életerő, a csi. És ennek a két pólusnak a folyamatos váltakozása befolyásolja ezt az energiát, annak áramlását. Ha a test és a lélek harmonikusan egységben működik, akkor egészségesek, kiegyensúlyozottak és boldogak vagyunk.

Mikor éljünk kínai kezelésekkel?

A fent említett kezelések egyaránt jók relaxációra és stresszoldásra. Akár egyetlen kezelés is javíthatja a közérzetünket, de a komolyabb hatáshoz, nagyobb problémák megoldásához (pl. hátfájás) már ismétlés, folyamatos kezelés szükséges.

Kínai masszázsnál, a terapeuta az energiapályák hálózatán a különböző akupunktúrás pontokat ingerel kezével és ujjaival. Emellett változatos masszázstechnikák és mobilizációs technikák (pl. nyújtás, feszítés) segítségével javítja a közérzetünket. Esetenként európai masszázsoknál megszokott fogásokkal is találkozhatunk.

Kínai mozgás- és légző terápia

Az egészséges, harmonikus élet eléréséhez a fentieken túl fontos még a megfelelő mozgáskultúra kialakítása is, hiszen az izmok karbantartása és mozgásunk is hatással van az belső energiák áramlására. Ehhez nyújt segítséget a thai chi és a chi kong mozgásrendszere, légző gyakorlatai. Nyugati emberként inkább a relaxáló, lelki harmóniát helyreállító, különösen nagy erőkifejtést nem igénylő mozgásért űzzük ezeket. A legjobb hatás eléréséért érdemes szakavatott mester segítségével megtanulni a gyakorlatokat, és rendszeresen végezni azokat.

Bizarrul hangzik, de mégis hatásos

Ha legyengült az immunrendszerünk, hidegek a végtagjaink, erőtlennek érezzük magunkat, akkor érdemes kipróbálni a moxázást. A kezelést többféle gyógynövényből készült moxarudakkal vagy kúpokkal végzikmelyeket leggyakrabban közvetetten, a bőrrel nem érintkezve alkalmaznak. Ma már létezik szagtalan verzió is, azok számára, akik idegenkednek a különböző növényi illatoktól.  Az égő moxarudat a bőrtől 1-2 ujjnyi távolságban tartják a megfelelő pontokhoz, az adott hely kipirul, de nem ég meg. A gyógynövények hatóanyagai így jutnak be a szervezetbe és fejti ki jótékony hatásukat.

A kínai köpölyözés, a magyar népi gyógyászatban is kedvelt technikától annyiban tér el, kifejezetten akupunktúrás pontokon és meridiánok mentén halad, speciális üvegharangokkal, melyekben tűzzel hozzák létre a vákumot. Erőteljes ingerterápiáról lévén szó, többek között kedvelt fájdalomcsillapításra, izmok kezelésére.

Hol, milyen kezelésekkel találkozunk Magyarországon?

A magyar hotelekben főleg különböző masszázsokkal és mozgás-terápiákkal találkozunk, de sok helyen vehetünk igénybe akupunktúrát, füstölgő moxát, és köpölyözést is.

Veszprémben olaj és krém használata nélkül lazítja el a masszőr a fejbőrt, az arcot, a nyakat, vállat, és a csuklyás izmot. Kínai meridián masszázs névre hallgató kezeléseknél Hévízen a nyak-és fejmasszázs, hátmasszázs, és teljes testmasszázs közül válogathatunk. Egyórás, teljes testmasszázsokat vehetünk igénybe Bükfürdőn, Hajdúszoboszlón, Tihanyban vagy éppen Hévízen.

Egy speciális, fogyókúrás válfaját próbálhatjuk ki Bikalon, amelyben a 80 perces kezelés során 54 akupresszúrás pontot stimulálnak. Nem éppen kényeztető kezelésről van szó, viszont többször megismételve sikerre számíthatunk, a hotel ajánlata alapján.

A zalakarosi Gránit Gyógyfürdőben, Csöndör-Köves Otília, gyógyászati osztályvezető elmondása szerint a vendégek elsősorban mozgásszervi problémák kiegészítő kezelésére veszik igénybe az akupunktúrát. Pedig a tűszúrásos kezelés -- megfelelő mozgás és étrend betartása mellett -- súlycsökkentésre is alkalmas. Akupunktúrás kezelés még Cegléden is igénybe vehető.

Azok számára, akik idegenkednek a tűszúrástól, a tűnélküli akupunktúra kezelést keressék, például a bükfürdői Danubius Health Resort Bükben. A gépi kezeléseket Song úr végzi, aki Kína egyik legnevesebb természetgyógyásza. Nem csak egyetemen tanult gyógyászatot, hanem nagyapjától is komoly tudásanyagot örökölt a kínai módszerekről. Gerencsér Katalin marketing menedzser szerint változó az igény a kínai terápiákra, viszont sok visszajáró vendégük is van, akik csak emiatt foglalnak szobát náluk. Gépi akupunktúrás kezeléseket még a Zalakaroson is kínálnak. Kifejezetten fejmasszázst, amely során a fejen lévő pontok nyomó masszírozásával lazítanak el és hatnak a belső szervekre Alsópáhokon.

A thai chi-t és a chi kong-ot Debrecenben, Sárváron fürdőben és hotelban, Hajdúszoboszlón, Hévízen, Noszvajon, Ráckevén és Bükfürdőn is űzhetjük, igény esetén szakemberek felügyeletével.

Kínai köpölyözést a Bükfürdőn csinálnak, és izomlazítás, valamit fájdalomcsillapítás mellett cellulitisz mérséklésére is használják.

A moxázást Szarvason, Siófokon és Zalakaroson  próbálhatjuk ki.