Kezelések

Gyógyfürdő kezeléseket gyógyfürdőkben, gyógyszállodák gyógyászati részlegein vagy éppen nappali kórházakban lehet igénybe venni szakorvos felírása alapján. A kezelések egy része OEP támogatásban is elérhető. Azonban sok helyütt nemcsak a klasszikus gyógykezelések, hanem alternatív terápiák vagy éppen szépségápolás is hozzáférhető. A természetes gyógyerőkön alapuló kezeléseket a különleges gyógyerők menüben mutatjuk be.

Balneoterápia
A minősített gyógyvizekkel végzett fürdőkezelések tartoznak ebbe a csoportba, így például az ivókúra, az inhaláció, iszapkezelés, szénsavas fürdők.
A balneoterápiában elsősorban a vizek kémiai összetételéből adódó hatásokat hasznosítjuk a vizek fizikai tulajdonságai (hőmérséklet, áramlás, felhajtóerő, nyomás, stb.) mellett.
Egy fürdőkúra legalább 15 kezelést jelent, így akár 2-3 hétig is eltarthat, viszont a kúra során fürdőreakcióval lehet számolni
Iszapkúra: Az iszapok lehetnek szerves vagy szervetlen kialakulásoktól függően ( Szerves iszap: pl. algák, növényi maradványok. Szervetlen iszap: pl. ásványi eredetű iszap). Általános jellemzőjük: jó hőtartó és rossz hővezető képesség, így (gyógy)hatásuk: reumás kezelésekre, valamint méregtelenítésre, regenerálásra és bőrfeszítésre alkalmasak.. Beszélhetünk teljes test, résztest kezelésről. Használatuk: általában 42°C fokon, így kitágítja az ereket, ezáltal gyorsul az anyagcsere és csökken az adott testrész gyulladása. A meleg hatására az izmok és az inak ellazulnak, a görcsök feloldódnak.
Magyarországon 5 gyógyiszaplelőhely található: Makón a marosi iszap, Tiszasülyön a kolopi iszap, Hévízen a Hévízi-tó iszapja, Hajdúszoboszlón a Városi Gyógyfürdő iszapja és Alsópáhokon a „georgikon" természetes tőzeg gyógyiszap, viszont az iszapkezelés országszerte sokfelé elérhető.

Szolgáltatók, ahol iszapkúra vehető igénybe >>

Elektroterápia

Az elektromos energia terápiás célú felhasználása, melyet kis-, közép- és nagyfrekvenciás kezelésekre osztunk. A kisfrekvenciás kezelések közé tartozik a galvánáram, melynek kifejezett fájdalomcsillapító és értágító hatása van. Galvánáram segítségével gyógyszereket juttathatunk a bőrön keresztül a szervezetbe. (Iontoforézis) Bénult izmok kezelésére használjuk a szelektív ingeráram kezelését. Világszerte elterjedt a TENS (Transzkután Elektromos Neurostimulácio), amely erős fájdalomcsillapító hatással bír. A nagyfrekvenciás kezelések általában intenzív hőhatást fejtenek ki a szövetekben, ezáltal keringésjavító és fájdalomcsillapító hatásuk van. Általában az elektroterápiánál említik az ultrahangos kezeléseket, amelyek intenzív szöveti mikromasszázst fejtenek ki, így inkább a mechanoterápiához tartoznak.
 
Fototerápia és lézerkezelések
Az infravörös és ultraibolya sugarakat több mint 100 éve kiterjedten használják a gyógyászatban. Alkalmazásuk lokális hőterápiaként jöhet szóba.A lézerek terápiás jelentősége helyi bőrelváltozások, izomfájdalmak stb. kezelésében az utóbbi évtizedekben került előtérbe. Egyik legismertebb, reflexes hatásokon alapuló formája a lézer-akupunktúra.
 
Hidroelektromos kezelések
Az elektromos áram és a hidroterápia előnyös hatásait egyesíti, melyek közül a fájdalomcsillapítás és a gyulladáscsökkentés a legfontosabb. Alkalmazhatjuk végtagfürdők, vagy egész-test fürdők formájában.
 
Hidroterápia
A víz fizikai tulajdonságait használja fel gyógyításra, pl. hőmérséklet (izomlazító hatás), nyomás (tangentor vagy víz alatti sugármasszázs), felhajtóerő (súlyfürdő), ellenállás (víz alatti torna). Legegyszerűbbek a borogatások, ugyanakkor más kezelésekkel (elektroterápia, fényterápia)is lehet kombinálni.
 
Víz alatti sugármasszázs
A kezelés során a meleg fürdő izomlazító és a vízsugár masszírozó hatása együttesen érvényesül. A kezelést kádban végzik és a kezelőszemély a test felületére merőlegesen alkalmazott vízsugárral masszírozza a kijelölt területet.
 
Súlyfürdő
A Magyarországon kifejlesztett kezelési eljárás alkalmazása során a beteg (vendég) a nyakánál illetve hónaljánál rögzítve függ a vízben. A víz felhajtó erejét kihasználva a gerinc óvatos tehermentesítése érvényesül. A fő indikációs területek a gerinc degeneratív megbetegedései és a porckorong bántalmak enyhébb esetei. Ugyancsak kedvezőek az eredmények a csípők és a térdizületek kopásos megbetegedéseiben. A kezelés hatása, az orvosi előírásra a derékra vagy a bokákra helyezett súlyok alkalmazásával fokozható.
 
Váltófürdő
A négy végtag (esetleg csak kettő) kis kádakba merül, melyek vízhőmérsékletét automatikusan, széles határok között, periodikusan változtatják. Ugyancsak a végtagi keringésre gyakorol kedvező hatást. Borogatások, gyógyszeres pakolások Kiterjedten alkalmazott eljárások, melyek célja adott testtájak hűtése vagy melegítése, gyakran gyógyszerek vagy természetes anyagok (pl.: kamilla) egyidejű felhasználásával.
 
Mechanoterápia
 
Gyógytorna
Az egész test, illetve célzott izomcsoportok és testtájak aktív és passzív kimozgatása gyógytornász irányítása mellett. Masszázs Végezhető kondicionáló, sport, relaxációs és gyógyítási céllal.
 
Gyógymasszázs
A masszázs mechanikai, leggyakrabban a svéd masszázs fogásait a simító és dörzsölő fogásokat, egyes esetekben a vibrációt alkalmazza, főleg rész, nem egész testmasszázs, hanem a probléma helyére koncentrálva segít. Érdekes, hogy ha például a jobb lábat, masszírozzuk, a balban is vérbőség fog bekövetkezni.
Inhaláció
Általában az idült felső légúti hurutok, illetve légúti allergiás panaszok esetén használják, mind gyógyszerek, mind porlasztott gyógyvizek alkalmazásával.
 
Klímaterápia
Klíma által meghatározott időjárás hat az emberi szervezetre, Magyarország esetében elsősorban a gyógybarlangok kedvező mikroklímáját hasznosítják idült légzőszervi megbetegedések esetén. Ezenkívül a Mátra speciális, hűvös klímáját főként a pajzsmirigytúltengés kezelésére használják.
 
Krioterápia
A hideg segít a görcsök oldásában, így például segíthet az akut derékfájdalmakon és az akut gyulladásokon. Terapeuták hideg, jeges tömlő, hideg pakolás, és párolgásukkal hűtő hideg folyadékok használatával enyhítik a fájdalmakat.
 
TIPP!