Ivókúrák: vízzel az egészségért!

Igyuk magunkat egészségesre! Magyarország a termálvizek, ásványvizek, forrásvizek országa. Ha a termálfürdőinket is megtöltő források vizét kellő körültekintéssel fogyasztjuk, sokat tehetünk a betegségek megelőzéséért és kezeléséért. Gyógyszermentesen, természetesen.
A gyógyhatűsú vizeket általában kémiai összetételük alapján osztályozzák. A különböző oldott anyag tartalom a legkülönfélébb betegségekre jelent gyógyírt. Az alábbi lista segít eligazodni, ha úgy érezzük,  a szervezetünknek szüksége van egy kis támogatásra. Mielőtt belevágunk, érdemes kikérni az orvos tancsát - de ha ő rábólintott, bátran válogathatunk!
 
Egyszerű szénsavas vizek, a köznyelv savanyúvíznek is hívja, 1 liter vízben 0.6 grammnál több szén-dioxidot tartalmaznak. Hatásuk fürdőkúraként: a szénsavgáz a bőrben mikromasszázst fejt ki és elősegíti az értágító anyagok keletkezését, ezáltal hat az idegrendszerre. Ivókúraként étvágyatjavító, gyomorsavkiválasztást fokozó hatásúak, jéghidegen fogyasztva hányingercsillapító hatású. Viszont gyomorfekély, gyomorsav túltengés és kóros puffadás esetén kerülendő. 
Ilyen források a következő településeken találhatóak meg: Maconka (Nógrád megye), Répcelak, Mihályi. 
 
Földes, meszes vizek, melyek kalcium-, magnézium-, és hidrogén-karbonát-ionokat tartalmaznak. Fürdőkúraként reuma, mozgásszervi és nőgyógyászati betegségek kezelésében javallott, viszont ivókúraként csontritkulás megelőzésére igyuk. Székrekedés esetén kerülendő.
Ilyen források a következő településeken találhatóak meg: Budapesten a Császár Fürdő, a Lukács Fürdő, a Rácz Fürdő, a Rudas Fürdő és a Gellért Fürdő, az országban máshol: Csopak, Esztergom, Kékkút, Mohács, Székesfehérvár.
 
Alkalikus vizek: Nátrium és hidrogén-karbonát ionokat tartalmazó vizek.  Főképp ivókúraként használatos (néha inhaláció is) gyomor- és bélhurut, gyomorsavtúltengés, vagy légúti hurut kiegészítő kezelésére. Bizonyos vesekövek, valamint kóli fertőzés esetén kerülendő. Legismertebb a bükkszéi Salvus víz.
Ilyen források a következő településeken találhatóak meg: Balf, Békés, Bükkszék, Gyopárosfürdő, Gyula, Makó, Mezőtúr, Nagyszénás, Tótkomlós, Szeged, Szécsény, Szolnok stb.
 
Kloridos vagy konyhasós vizek, nátrium- és kloridionokat tartalmaznak. Fürdőkúraként javallt a reuma, a női szervek betegségeiben, de ivókúrában a nyálkahártyák hurutos megbetegedésekor is kedvezően hat.
Ilyen források a következő településeken találhatóak meg: Cserkeszőlő, Debrecen, Eger, Hajdúszoboszló, Karcag, Sóshartyán/Jódaqua, Pesterzsébet, alföldi sziksós tavak: Dunapataj, Gyopáros, Kakasszék, Nyíregyházi-Sóstó.
 
Keserűvizek: Jellegzetes keserű ízüket a szulfátion adja, de még nátriumiont, magnéziumiont is tartalmaznak. Hígítva a gyomor-, bél-, máj-, epebetegek ivókúrájára használják, hashajtóhatásuk közismert. Alkalmazásuk nem javasolt akut gyomor,- és bélhurut, savhiány, fekély és hányás, hasmenés során.
Ilyen források a következő településeken találhatóak meg: Őrmezőn a „Hunyadi János" és a „Ferenc József", a nagyigmándi „Igmándi", vagy a tiszajenői „Mira" keserűvíz.
 
Vasas vizek: szénsavas vasat tartalmaznak más ásványi anyagok mellett. A vasas fürdőkből a vas a bőrön át szívódik fel a szervezetbe, de a vashiány okozta vérszegénység esetén inkább ivókúrát alkalmazva várható el jó eredmény.
Ilyen források a következő településeken találhatóak meg: parádi Clarissa- és István-forrás, a mohai Stefánia-forrás.
 
Kénes vizek: a kénes fürdővel (+ inhaláció) és ivókúrák segítségével pótolhatjuk a szervezetnek szükséges kén, leginkább a reumás betegségek, egyes bőrbetegségek kezelésében jelentős, de használják krónikus nőgyógyászati gyulladások és sterilitás terápiájára is.
Ilyen források a következő településeken találhatóak meg: Budapesten a Lukács Fürdő és a Rudas Fürdő egyes forrásai, valamint az Aranyos fürdő; Balf több forrása, Parád, Csevice-forrás, Erdőbénye, Harkány és Mezőkövesd több fúrt kútja.
 
Jódos–brómos vizek: Fürdőkúraként alkalmasak a reuma, női szervek betegségei, és egyes bőrbetegségek kezelésére is. Ivókúrában a jód erélyesen hat a pajzsmirigyre, ezért az orvosi javallatra kanalas mennyiségben kell szedni. A legismertebb sóshartyáni „Jodaqua" (e: jodakva) palackozva kerül forgalomba.
Ilyen források a következő településeken találhatóak meg: Debrecen, Kiskőrös és Hajdúszoboszló (meleg), Pesterzsébet (hideg).
 
Radioaktív vizek: Radon gázt és rádiumiont tartalmaznak, többféle módon, fürdő, belégzés és ivókúra formájában is hatásosan alkalmazzák fájdalomcsillapító hatása miatt, illetve, befolyásolják a belső elválasztású mirigyek működését, és az anyagcserét. 
Ilyen források a következő településeken találhatóak meg: A Rudas Fürdő, az Imre, a Gellért Fürdő forrásai Budapesten, Eger, Miskolctapolca és a Hévízi-tó.