Csodatévő víz Harkányban

Villányi borok, a siklósi vár, Pécs, és a Dráva közelsége teszi csodálatos üdüléssé a Harkányi látogatásunkat még akkor is, ha nem kedvtelésből, hanem gyógyulási céllal látogattunk el a dél-dunántúli városba.

Harkány meséje

A legenda szerint az Ördög feljőve az alvilágból szemet vetett Harkára, a vidék legszebb leányára. Harka anyja boszorkány volt, aki próbatétel elé állította az Ördögöt: csak akkor adja hozzá lányát, ha kakaskukorékolásig sikerül felszántania a szomszédos hegyet. A boszorkány hathatós közreműködésével az Ördög elbukta a próbatételt, elnyelte a föld, aminek helyén azóta is kénszagú gyógyító forrás tör fel a mélyről.

Harkány "legje"

Ez az Európában egyedülálló, 200 éves gyógyvíz 62,5°C-os hőmérséklettel tör felszínre, mindössze 50-70 méteres mélységből. Az erre épülő, e hely specialitását jelentő gyógymódot és gyógyhatását a párizsi „Psoriasis 2013" rangos nemzetközi konferencián 44 ország specialistái ismerték meg. A harkányi pikkelysömör kezelés sajátossága, hogy nem avatkozik be az immunrendszerbe, a hormonrendszerbe és tartós, ráadásul költséghatékony gyógymód. Mi, magyarok, valamennyien büszkék kell legyünk rá!

Hasonlóan kiemelkedő eredményeket mutat fel a harkányi víz a meddőség és a mozgásszervi betegségek kezelésében. Az elmúlt évek milliárdos fejlesztései a gyógykórházat egy szálloda színvonalára emelték. Megjelentek Harkányban is a kiváló négycsillagos gyógy- és wellness szállók, sőt, Dél-Dunántúl legnívósabb és legsokoldalúbb kempingjét is itt találjuk.  

Új minőség, haladó korszellem a fürdőben

A Magyar Fürdőszövetség minősítésén az elérhető legtöbb, vagyis öt csillagot kapta a harkányi gyógyfürdő. Ez fontos hír az utazóknak, hiszen jelzi, hogy e komplexumban a lehető legnagyobb rendben fogják találni a szolgáltatások minőségét, a környezet állapotát, a település infrastruktúráját, a megközelíthetőséget, de még a személyzet nyelvtudását és formaruháját is. A legmagasabb pontszám eléréséhez hozzájárult például az egyedi és attraktív belső parkosítás, az érintőképernyős tájékoztató berendezés, és a saját bakteriológiai labor is.

Nyáron, Harkányban

A fürdő 13,5 hektáros ősparkjában májustól-októberig szabadtéri strandmedencék, feszített víztükrű uszoda, gyermekmedence, csúszda, strandröplabda-, tenisz-, petanque pályák várják a gyógyulni vágyókon túl a több generációs családokat. A hatalmas területű strandnál talán csak az éjszakai bulifürdőzés a népszerűbb: nyitott medencék, pezsgőfürdők, koktélok, csillagos ég, partyhangulat, neves DJ-k. A buli végén pedig külön busz indul Pécsre a fürdő bejáratától.

A villányi borok, a siklósi vár, Pécs, és a Dráva (nemzeti park) közelsége teszi teljessé a Harkány-élményt.

Jó tudni!

  • a harkányi gyógyvíz 50-70 méter mélyről tör fel
  • segítségével sikeresen gyógyíthatóak ízületi, bőr- és meddőségi problémák
  • a Harka kút Zsolnay alapanyagokból készült
  • az ország legfinomabb vörösborait a Harkánytól 18-km-re fekvő Villányi borvidéken kóstolhatja
  • a Mária út egyik állomása, az ország egyik leghíresebb zarándokhelye, Máriagyűd Harkányból 10 perc alatt megközelíthető
  • Harkánytól 5 km-re, Siklóson található Magyarország legépebb, építészetileg legegységesebben fent maradt vára