Orvoslás és fürdőélmény

Hajdúszoboszlón, a reumások mekkájában a Európa legnagyobb fürdőkomplexumát találjuk. Interjúnkban dr. Oláh Mihály reumatológus főorvos vezetésével járjuk körül a gyógyulásra és szórakozásra is ideális, csodálatos gyógyhatásáról híres létesítményt.

Amellett, hogy a gyógyulni vágyó látogatók 8 évtizede zarándokolnak el a városba, a legújabb fejlesztéseknek köszönhetően a vízi szórakozást keresők tökéletes választása a gyermekbarát, élményközpontú fedett strand és aquapark. Így kijelenthetjük, Hajdúszoboszlón harmóniában vakációzhat együtt több generáció: dédszülőktől az apróságokig.

Hazánkban számtalan termálvíz található. Ön mint szakember miért döntött Hajdúszoboszló mellett?

Egyrészt lokálpatrióta vagyok, Hajdúszoboszlón születtem, és az egyetem elvégzése után ide tértem vissza dolgozni. Kezdetben rendelőintézetben, másrészt a hajdúszoboszlói gyógyfürdőben láttam lehetőséget: itt folyamatos és állandó a fejlesztés és az új dolgokra való törekvés, komoly szakmai munka folyik és az ellátás betegcentrikus.

Klasszikus gyógyfürdő mellett találunk önöknél szaunavilágot, külön gyerekeknek kialakított zugot és élményfürdőt, mely a legújabb beruházás eredménye Hajdúszoboszlón. Hogyan fér meg együtt a gyógyító hagyomány és a szórakoztatás?

A hagyományos gyógyturizmus és a wellness turizmus valóban nehezen fér meg egymás mellett.   A gyógyturisták általában az idősebb generációhoz tartoznak és nyugodt fürdőzésre vágynak, míg a wellness turisták inkább fiatalok, gyermekes családok, akik a vízi élményeket, az aktív kikapcsolódást keresik. Éppen ezért láttuk szükségesnek a két célcsoport fizikai szétválasztását, amire az Aqua-Palace Fedett Élményfürdő megépítése kitűnő lehetőséget teremtett.

A nyári főszezonban korábban sem volt probléma, hiszen a wellness turisták a gyógyfürdő helyett inkább a mediterrán tengerpartot és az Aquaparkot részesítették előnyben. Az Aqua-Palace megépítésével már egész évben ki tudjuk szolgálni mindkét célcsoportot.

Sok kisgyermekes család azért tölti inkább otthon a szabadságát, mert nem biztos a baba megfelelő ellátásában, szórakoztatásában. Ezzel szemben Hajdúszoboszlón teljesen pozitív élményekkel találkozhatnak. Mi várja önöknél a gyerekeket és szüleiket?

Az Aqua-Palace Élményfürdőben egy egész emeletnyi „gyermekvilágot" alakítottunk ki kisgyermekes családok számára. Egészen egyedülálló kínálatot nyújtanak az élményfürdő bébi és családi medencéi, elbűvölő állatfigurákkal és remek csúszdákkal. Ha a pancsolást megunják a kicsik, foglalkoztató terem és a játszóház várja őket. Az egészen kicsinyeknek és anyukáiknak pedig külön pelenkázó-, szoptató-, és gyermekpihenő áll rendelkezésükre a vízi-palota gyerekbirodalmában.  Igénybe vehető babaúszás és babamasszázs is.

Csodálatos gyógyulásokról híres Hajdúszoboszló. Ki tudna emelni néhány ilyen fantasztikus esetet?  

Egy 18 éves fiú esetét emelném ki, akinek gyógyulása valóságos csodának számít. A fiú stroke-ot kapott, agyvérzésen esett át, jobb oldala lebénult, beszédközpontja súlyosan sérült. A Hajdúszoboszlói Gyógyfürdőben kapott kezelések hatására mégis annyira helyrejött, hogy ma bot nélkül jár, és tavaly sikeres érettségi vizsgát tett.

Egy másik említésre méltó eset a súlyos csontritkulás és ízületi gyulladás betegsége miatt a hajdúszoboszlói gyógyfürdőben kezelt Éva nénié. Éva néni betegsége egy csuklótöréssel kezdődött, ami után a csuklója még hónapok elteltével is lógott és erőtlen volt, karját pedig nagyon nehezen tudta mozgatni. Ekkor ajánlották neki a hajdúszoboszlói kezeléseket. A következőket írta:

„Megérkeztem, a rendelőbe és a vizsgálat után dr. Oláh Mihály főorvos úr behívta Manyikát, a gyógytornászt, és azt mondta neki, hogy Manyika, ennek a kéznek 2 hét múlva mozogni kell, és erő kell bele! A főorvos úr többek között víz alatti egyéni gyógytornát és fizikoterápiát írt fel, amik nagyszerűen segítettek gyógyulásomban."

„Tanúm van rá, hogy a 3. kezelési napon megfogtam a vizes korsót és fölemeltem. A kezelés előtt meg úgy kellett összevágni nekem az ételt, mert kést sem tudtam használni. Hogy ezt én valamikor is fölemeljem, vagy normálisan használjam, nem is gondoltam volna, de hála nekik, teljességgel tudom használni."

A Hajdúszoboszlói Gyógyfürdőben végeznek orvosi kutatásokat is. Milyen eredményeket értek el?

A mi vizünk elsősorban a krónikus mozgásszervi betegségek gyógyítására való. Idült kopásos ízületi megbetegedésekre, de azt is tudni kell, hogy ezeknél a betegeknél sokkal gyakrabban fordul elő kardiovaszkuláris betegség is. Ez adta az apropót annak a vizsgálatára, hogy erre a problémára milyen hatással van a víz. Megállapítottuk, semmilyen káros hatása nincs, sőt, kedvező hatású.

Gyógyvizünk  szív-, érrendszeri betegségekre gyakorolt hatása kapcsán jelenleg azt vizsgáljuk, mely rizikófaktorok vezetnek e kóros állapotok kialakulásához, illetve mennyiben tudjuk gyógyfürdőzéssel megelőzni ezeket, például a szívinfarktust vagy az agyvérzést. A kezdeti eredmények biztatóak.

Az előző években a világon mi végeztünk először klinikai vizsgálatot a hungarikumnak számító súlyfürdő kezelésről.  Megállapítottuk, hogy porckorongsérves betegek kezelésében rendkívül hasznos, sőt a kezelés hatása több hónapig tart. Kutatásaink eredményei több angol nyelvű szakmai folyóiratban jelentek meg.

Hasznos információ lehet az érintetteknek: önöknél milyen kezeléseket lehet OEP támogatásban igénybe venni?

OEP támogatással évente kétszer vehető igénybe gyógyfürdőkúra, mely 15 alkalommal napi maximum 4 gyógykezelés tartalmazhat. A gyógytényezők közül bármely négyet választhatjuk a felírásnál, hiszen a komplex kezelés keretében bármilyen fizioterápiás kezelés felírható.

Milyen esetekben ajánlaná feltétlenül a Hajdúszoboszlói Gyógyfürdőt?

Önmagában a gyógyvízzel való kezelés is hatásos, de a környezet, a mikroklíma, a környezetváltozás olyan tényező, ami a fürdőkezeléssel együtt hozzájárul a fürdőkúra sikeréhez. Napjainkban a hangsúly a komplex fizioterápiás kezelésen van, tehát a fürdőkúrát egyéb eljárásokkal, például gyógytornával, mechanoterápiával, elektroterápiával egészítjük ki.

Gyógyfürdőnk vize tudományosan bevizsgált, minősített gyógyvíz, amely igen gazdag ásványi anyagokban, nátrium- kloridos, hidrogén-karbonátos, bromidos, jodidos gyógyvíz. A hajdúszoboszlói víz fizikai, kémiai és biológiai hatásaival az elvégzett orvosi vizsgálatok és a több évtizedes tapasztalat alapján gyógyfürdőkúra formájában az alábbi elváltozások esetén javallott:

*Idült ízületi gyulladások
*Degeneratív ízületi elváltozások
*A gerinc különböző idült gyulladásos degeneratív megbetegedései
*Heine- Medin kór utáni, valamint agyvérzés, agyműtét vagy más okból kialakult bénulásos utókezelése
*Idült izomfájdalmak
*Sérülések, sportsérülések utókezelése
*Elhúzódó, nehezen gyógyuló csontsérüléseknél a calusképződés elősegítése
*Érszűkületek
*Idült nőgyógyászati és húgyúti megbetegedések
Meddőség ( akár valamely gyulladásos betegség következtében jött létre, akár a méh vagy petefészek fejletlensége okozza)
*Idült bőrbetegségek ( psorasis, ekzema)