Gyógyító víz

Magyarország a gyógyvizek országa! Magyarország területének 80%-a alatt található termál-, illetve gyógyvíz. Miért jó ez nekünk, hogyan vehetjük hasznát és hol találkozhatunk gyógyvízzel a mindennapokban? Megmutatjuk!

Magyarország termálvízkészletét tekintve világviszonylatban az 5. helyen áll, Japán, Izland, Olaszország, és Franciaország után.

További előnyünk, hogy míg Japánban és Izlandon magas hőmérsékletű, de alacsony ásványianyag-tartalmú, Olasz- és Franciaországban pedig magas ásványianyag-tartalmú, de többnyire jóval alacsonyabb hőmérsékletű vizek találhatók, addig hazánkban a vizek magas ásványianyag-tartalmúak, egyszersmind magas hőmérsékletűek is.

Budapest a világ egyetlen nagyvárosa, ahol több mint száz termálforrás és kút van. Budapest gyógyvizekben való gazdagsága világviszonylatban is egyedülálló. A budapesti gyógyfürdők közül a legmelegebb a Széchenyi fürdő II. számú, 1257 m mély kútja (77°C).

>>Tegyünk egy fürdősétát Budapesten!
 
 
A természetes vizeket sokféle formában használhatjuk:
 
Mindennapi fogyasztásra használhatjuk ásványvízként (ki ne ismerné a Kékkúti vagy a Szentkirályi ásványvizet, de a felsorolást hosszasan lehetne folytatni), vagy kúraként gyógyvíz formájában gyógyfürdőkben illetve ivócsarnokokban hozzáférhető. Nem árt tudni, mi mire jó, hiszen a különböző ásványi anyagösszetételnek köszönhetően más és más a gyógyhatásuk.

>>Még több tény a magyar ásványvizekről!
 
Európa legnagyobb édesvízi tava mellett található a világ legnagyobb természetes gyógytava, a Hévízi-gyógytó. Hőmérséklete feltörő hideg és meleg forrásvizek keveredésének eredménye. Hőmérséklete évszaktól függően 24-36 °C körül alakul. A tóban nemcsak időseknek, hanem fiataloknak is érdemes megmártózni. Országszerte, több mint 1000 forrás vize táplálja a gyógy-, wellnessfürdők, hotelek termál- és gyógyvizes medencéit, melyek egyedi gyógyhatással bírnak, és különböző betegségek gyógyítására javallottak. A mellékhatások nélküli gyógyulásért érdemes útra kelni!
 
Gyógyvizek fürdőkezelések alapját is képezik (balneoterápia)
 
Ivókúraként fogyasztva számos betegségben jótékony hatásúak.
 
Mi a különbség az ásványvíz, gyógyvíz és termálvíz között?
 
• Ásványvíz: olyan mélyről feltörő vagy fúrt kútból nyert víz, mely literenként 1000mg oldott ásványi anyagot tartalmaz, viszont nincsenek bennük egészségre ártalmas anyagok. Számuk jelenleg megközelíti a 224-et.
 
Termálvíznek hívjuk azokat a mélyről feltörő vizeket, melyek spontán feltörésnél min.20°C- ak, mesterséges fúrásnál min.30°C-ak, manapság 1372 termálvízkút működik. A víz hőfokát az adott terület geotermikus gradiense határozza meg. Európában ez az átlagérték 33 m/°C, Magyarországon 20 m/°C. Ez azt jelenti, hogy hazánkban relatíve kisebb mélységből hozható a felszínre termálvíz. 
 
• Gyógyvíznek azokat ásványvizeket nevezzük, melynek az egészségügyi törvényrendeletben szabályozott fizikai tulajdonsága illetve kémia összetétele szerint gyógyhatásúnak minősül. Minősítéshez a kémiai, bakterológia és gyógyhatás vizsgálat mellett szükséges orvosi tanulmányi végzés is, ezt Országos Tisztifőorvosi Hivatal Gyógyhelyi és Gyógyfürdőügyi Főigazgatóságához kell benyújtani. Manapság 207 elismert gyógyvíz van országszerte.