Gyógyuljunk támogatással! De hogyan?

Állami támogatás és egészségpénztári rendszer a két lehetőség, ezeket próbáljuk részletesebben körbejárni. Az Országos Egészségpénztár (OEP) támogatásában fürdőgyógyászati ellátásokat is igénybe vehetünk. Elmondjuk hogyan.

OEP

A kezeléseket szakorvos írhatja fel nekünk, ilyen például a reumatológus, fizioterápiás, ortopéd valamint mozgásszervi rehabilitációs szakorvos. Gyerekeknek csoportos gyógyúszást pedig (18 éven aluliak részére) a gyerekorvosunk utalhat ki, például ha gerincferdülésük van.
Egy gyógykúra folyamán 4 féle kezelés kombinálható (a választékot lásd a "Támogatott kezelések" felsorolásban), a kúra maximum 15 alkalomból áll, de indokolt esetben eltérhet ettől a kezelést felíró orvosunk. Naptári évenként fejenként összesen két kúra vehető igénybe, és hiába szeretnénk több helyen kipróbálni a szolgáltatásokat, a rendelet szerint mindent egy fürdőben kell igénybe venni. Figyeljünk arra, hogy a felírástól számított 30 napon belül kezdjük is el a kúrát, mivel ezen túlmenően érvényességét veszti a jogosultságunk. A megkezdett kúra egy alkalommal megszakítható, illetve meghosszabbítható a beteg egészségi állapotának megváltozása esetén.

:::Támogatott kezelések:::
gyógyvizes gyógymedence
gyógyvizes kádfürdő
iszappakolás
súlyfürdő
szénsavas fürdő
orvosi gyógymasszázs
víz alatti vízsugármasszázs
víz alatti csoportos gyógytorna
komplex fürdőgyógyászati ellátás
18 éves kor alatti csoportos gyógyúszás

Szanatóriumba is vonulhatunk, s indokolt esetben ezt is társadalombiztosítási támogatással tehetjük meg az alábbi intézményekben:
Baranya Megyei Gyógyfürdőkórház, Harkány
• Állami Kórház, Balatonfüred
Állami Gyógyfürdőkórház, Hévíz
• Mátrai Állami Gyógyintézet
• Soproni Állami Szanatórium
• Somogy Megyei Tüdő- és Szívkórház gyermekosztálya, Mosdós

Még több információ a támogatott fürdőgyógyászati ellátásokról >>

Egészségpénztár

Bár  a gyógyüdülést már nem finanszírozhatjuk egészségpénztárból, a lehetőségek köre továbbra  is széles maradt, biztosan kifizethetjük többek között a különböző gyógyászati szolgáltatásokat, mint például: gyógymasszázs, fizioterápia, gyógyfürdők egészségügyi szolgáltatásai, vizsgálatok, műtétek, szűrővizsgálatok, fogászati szűrés és kezelés. Ha az üdülés során megbetegszünk, vagy otthon felejtettünk bizonyos eszközöket, szintén nyugodtan nyúlhatunk egészségpénztári kártyánkért: gyógyszereket, OGYI engedélyes gyógyhatású készítményeket, gyógyászati segédeszközöket, például bioptron lámpát, könnyített gipszet, vérnyomásmérőt, lázmérőt vagy éppen csecsemő és betegápolási cikkeket - pelenka, babakozmetikum, cumisüveg, csecsemőtápszer - biztosan megvásárolhatunk.

Jó hír, hogy nemcsak mi magunk, hanem közvetlen hozzátartozóink – feleség, férj, gyermek, szülő és testvér – is használhatják a kártyánkat. Érdemes tájékozódni, hogy az adott egészségpénztár, mit nyújt, és milyen tagdíjat kér ezért cserébe.

TIPP! Gyógyfürdők Egészségpénztári kártyával >>