Gyógyító pihenés a Balatonnál

A régiek még a Balaton vizének is gyógyító erőt tulajdonítottak, pedig a tó környékén található különleges források is rengeteg panaszt enyhítenek. A barlangok pedig légzési nehézségek esetén jelentenek segítséget.

Egészségesen és aktívan

A táj szépsége és egyedi hangulata mellett a Balaton környékén gyógyító és regeneráló terápiák változatos tárháza is várja megfáradt testünket és lelkünket. A természet itt is bőkezű volt: gyógybarlangot, csodatévő gyógytavat, savanyúvíz-forrásokat, gyógyiszapot ajándékozott. Mindezek mellett az egészséges életmód híveit wellness szolgáltatások, biopiacok, Tihanyban gyógynövénytúra, a Balaton körül kerékpárosút várja.

A Balaton-felvidék és a Zalai dombság a túrázóknak, a Balaton a vízi sportok szerelmeseinek valóságos paradicsom. Még az extrém sportok kedvelői is találnak maguknak kihívást. Tudta Ön, hogy a Hévízi-tó forrásbarlangjában búvárkodni is lehet? A vízimádókat pedig rossz idő esetén Marcaliban és Siófokon várja élményfürdő. Az ősi indiai kultúra, gasztronómia iránt érdeklődőknek  Somogyvámoson a Krisna-völgyet ajánljuk, mely egy békés sziget, ahol megállhatunk egy pillanatra annak reményében, hogy rohanó testünket utoléri a lelkünk.

A szív és a lélek is üdül Balatonfüreden

A Balaton északi partján van hazánk egyik legrégebbi történelmi múlttal rendelkező gyógyhelye Balatonfüred, melynek legnagyobb kincse tizenegy szénsavas forrása. A füredi víz jelentős ásványi anyag tartalmú, alkalmas ivó- és fürdőkúrára is. A balatonfüredi Szívkórház számos hírességet gyógyított, többek között Rabindranath Tagore-t, a nagy hindu költőt. Balatonfüred a szőlő és a bor városa, ennek szellemében feltétlenül javasoljuk megkóstolni a zamatos balatonfüredi-csopaki borokat és kipróbálni a vinoterápiát, azaz masszázst, pakolást, fürdőt borral és borban.

Barlang és gyógyvíz

Az északi parttól alig 15 kilométerre található a már említett tapolcai gyógybarlang, ahol légúti megbetegedéseinket kúrálhatjuk. Egy 2-3 hetes kúrát követően az asztmától. Allergiától szenvedők hosszú ideig tünetmentesen élhetik mindennapjaikat.

A  Balatontól nyugatra, légvonalban alig 20 km-re található Zalakaros.  Kifulladásig táncolni egy szüreti bálon, kikúrálni a fáradt ízületeket a forró gyógyvízben, elolvasni egy régen vágyott könyvet egy hatalmas fa alatt a parkban, gyalogtúrázni, lovon vagy kerékpárral bejárni a dombokat,  kifogni a legnagyobb halat… ez mind Zalakaros!

Hévíz, a másik legnagyobb

Ha már a tavaknál tartunk, akkor büszkén említhetjük a Hévízi-tavat, mely a világ legnagyobb  biológiailag aktív, természetes termáltava, mely egész évben alkalmas a fürdőzésre. Tavasztól őszig a virágzó tündérrózsák, télen a tavat borító párasapka látványa bűvöl el. Külön említést érdemel a tó medrét vastagon borító radioaktív gyógyiszap. A gyógyvíz, a gyógyiszap, a hévízi dr. Moll Károly által kidolgozott súlyfürdő, az ivókúra mind-mind része a komplex hévízi terápiának.

Balatoni nyaralásunk végén feltétlenül vigyünk magunkkal Tihanyból levendulaolajat! Párnánkra cseppentve elűzi a fejfájást, egészséges, mély alvást biztosít. Lehet, hogy éppen a balatoni nyárról álmodunk majd…