Csúszdakalauz

A vízi szórakozás szerelmeseinek télen-nyáron kiváló alkalmat biztosítanak a fedett vagy kültéri csúszdaparkok.

Vízi szórakozás és bátorságpróba – fiatalokat és az idősebbeket egyformán megmozgatja, de az sem ritka, hogy a nagyszülők önfeledten csúszdáznak unokáikkal. Nyáron aquaparkokban, szabadtéri fürdőkben vagy hűvösebb időben fedett élményfürdőkben vehetünk igénybe csúszdákat.

Örvendetes módon egyre gazdagabb választékkal találkozunk országszerte, léteznek mindenütt előforduló típusok, mint például a versenycsúszdák vagy kamikaze csúszdák és ritkaságszámba menők, mint például az ingacsúszda.

A kisebbek rövid gyerekcsúszdákon, míg a nagyobbak akár a több száz méteren át kígyózó toronycsúszdákon vagy spirál csúszdákon élvezhetik a lecsúszást. A meredek esésű kamikaze pályákon villámgyorsan a vízbe érkezünk. A felnőtteknek szólók végén minimum 1-1,2 méteres mélységű medencébe csobbanunk. A világ leghosszabb pályájának a rekordját  a 650 méteres új-zélandi  Waimauku-ban felállított ideiglenes pálya tartja.

Formájukból adódóan is más-más tapasztalatokkal lehetünk gazdagabbak – az UFO csúszdán körbe- körbe pörögve végül a vízbe esünk, azonban a spirálcsúszdán jobbra, balra egyensúlyoznunk kell lefelé haladás közben.

Baráti társaságok versenyezhetnek 4-6 pályás csúszdákon, melyek közvetlenül egymás mellett fekszenek, addig a családi csúszdák szélessége lehetővé teszi, hogy egyszerre akár többen, összekapaszkodva is lecsússzanak – igazi családi élményt biztosítva ezáltal.

Nehézségi fokuk alapján rangsorolhatjuk a pályákat: könnyű, például családi csúszda, közepesen nehéz vagy kifejezetten nehéz, például kamikaze, kaland, UFO csúszdák. Érdemes a bátorságpróbák előtt bemelegíteni rövidebb vagy enyhébb esésű fajtákon.

Kellemetlen helyzetek elkerülése végett a csövekben langyos víz áramlik. Vagy az áramló vízen vagy speciális szőnyegen (repülőcsúszda) vagy csúszógumin (rafting) száguldunk lefelé. Kétszemélyes gumikkal is lehet csúszni, ami még izgalmasabb élményt jelent a fürdőzőknek.

Lehetnek felül nyitottak vagy teljesen zártak,  más-más élményt nyújtanak. Az utóbbiak nem mindenkinek ajánlottak, a gyakran sötét színű csövön átderengő fényeknek már amúgy is érdekes a hatása. Így a fekete lyuk csúszdát csak a bátraknak ajánlott kipróbálni, akik nem félnek a sötétben. Sőt, találkozhatunk hang- és fényeffektekkel és csúszási idő kijelzővel felszerelt verzióval is.

Az indulási pont eléréshez leggyakrabban lépcsőznünk kell felfelé, de indulhatunk toronymagasról is (például 30 méterről a toronycsúszdák esetében), ahol a megközelítés lifthez kötött.

Jó csúszást!