Bükfürdő – felüdülés, pihenés, gyógyulás felsőfokon

Bük az Alpok és a Kisalföld találkozásánál fekszik, Soprontól mindössze 47 km-re, Budapesttől 220 km-re. Környéke már az őskorban lakott hely volt. A régészeti feltárások során a bronzkorból edények kerültek elő, a rómaiak idejéből pedig egy oltárkő ismeretes. Fürdője a véletlen szerencsének köszöni létét.

1271-ben fordul elő először írásos emlékben még családnévként fordult elő a "Bük" szó. Településként 1429-ben említik először, lakói mindig is földműveléssel foglalkoztak. A szépen megművelt síkság látványa elbűvölte az utazókat. Bük a két világháború között már olyan unikummal büszkélkedett, mint Magyarország első cukorrépamosó berendezése, vagy az üzemeket összekötő földalatti szállítószalag. A mezőgazdaságáról híres teleülés életében az egyedülálló ásványianyag-tartalommal rendelkező gyógyvíz felfedezése hozott változást. Ez a környéken az 1950-es évek végén végrehajtott olajfúrások nyomán tört felszínre.

A gyógyfürdő története

Közép-Európa legbővebb vizű hőforrása Bük. A fürdő szerencsés véletlennek köszönheti létét: a 20-as években megkezdett, majd az 50-es években folytatott kőolajkutató-fúrások eredményeként 1957-ben 1282 méter mélyről 65-70 méteres vízoszlop tört a felszínre. Az első fúrás alkalmával 1000 liter percenkénti vízhozammal 50C-os termálvíz tört fel. A kút hozama néhány hét alatt olyan mértékben megnőtt, hogy hagyományos módszerekkel mérni sem lehetett. Csatornákba eresztve, bukógát segítségével mért eredmények alapján a maximális vízhozam 13 500 liter lehet, 58 C-kal. A szabadon engedett szökőkút 70 méter magasra lövellt fel, miközben még a föld is dübörgött. A zajtól 200 méteren belül még az emberi beszédet sem lehetett megérteni. A kút jelenleg állandóan lefojtott állapotban működik.

Az első gyógyvizes medence a '60-as évek elején épült meg. Az értékes víz addig a közeli Répce folyóba vezető árokban csordogált. Az úgynevezett "árokfürdőzés" gyorsan népszerű lett a környék lakossága körében. A gyógyfürdő a következő évtizedekben látványosan bővült. Napjainkban a 14 hektáron fekvő igazi fürdőkomplexum, 32 medencével, több mint 5200 m2 vízfelülettel várja a gyógyulni, pihenni, feltöltődni, vágyókat. A fürdő köré természetesen számos szálláshely, panzió, szálloda épült, valamint több tucat étterem, söröző és üzletek sokasága kínálja szolgáltatásait minden árkategóriában. A településre évente közel egymillió látogató érkezik, magyarok és külföldiek vegyesen.

Bükfürdő az elmúlt évtizedekben fogalommá vált a különféle mozgásszervi megbetegedésekben szenvedők körében. Speciális összetételű gyógyvíz, magával ragadó természeti környezet, szakképzett orvosok és gyógyszolgáltatók várják a gyógyulni vágyükat. A gyógyászati kezeléseknek helyet biztosító a  Büki gyógy- és élményfürdő területén található Fizioterápiás Intézetben gyógyvízre alapozott tradicionális és modern terápiás eljárások, illetve alternatív gyógymódok várják a gyógyulni vágyókat.

Büki gyógy- és élményfürdő

Bükfürdő Nyugat-Magyarország egyik legismertebb és legszebb természeti környezetben található fürdője.  A Büki gyógyfürdő az ország második legnagyobb ilyen intézménye, mely minden korosztály számára kínál szórakozást, kikapcsolódást, szükség szerint gyógyulást.

A fürdő gyógyvizes medencéi 32-38 °C-os, a strand- és sportolásra alkalmas medencéi 26-28 °C-os vízzel vannak feltöltve. A legkisebbeket speciálisan számukra kialakított, csak általuk igénybe vehető gyermekmedencék várják. Az ingyenes csúszdakomplexum felejthetetlen élményeket kínál. Az apróságok szórakozásáról modern játszótér gondoskodik,  míg a pihenni vágyó felnőttek ellazulását tágas pihenőterületek, kényelmes, ingyenesen igénybe vehető pihenőágyak szolgálják. A Rekreációs Park-élményfürdő virágszirom alakú napozóteraszai, finn és infra szaunája, pezsgőfürdője, nyakzuhanya, sodrófolyója és gejzíres gyermekmedencéje gondoskodik az igazán vidám családi napról. A mozgás szerelmeseit sportpályák (strandröplabda, strandkézilabda, lábtenisz, tollaslabda, füves kispályás labdarugó pálya, kiskapukkal felszerelt strandfoci pálya, streetball pálya), asztalitenisz, valamint szervezett sport- és szórakoztató programok várják.

A fürdő egész évben várja vendégeit. A Rekreációs Park egy úgynevezett "fürdő a fürdőben". A vendégek nyugodt, természetes környezetben pihenhetik ki a mindennapok fáradalmait. Az egész évben nyitva tartó fedett élményfürdő minden korosztály számára felüdülést nyújt: a sodrófolyó, a pezsgőágyak és a pezsgőmedence felejthetetlen élményt ígérnek.  A legkisebbekre is gondoltak. Őket gyermekmedence várja.

A Rekreácios Park élményfürdőjében két finn és egy infraszauna várja a szaunázás szerelmeseit, a felüdülést pedig a hideg vizes merülőmedence szolgálja. A szaunakertben árnyas fák és a pihenőagyak bizotsítják a nyugodt pihenést.

A büki víz jótékony hatásra épülnek a fürdő Fizioterápiás Intézetében alkalmazott terápiás eljárások. A víz és akezelések együttes hatásának köszönhetően a panaszok enyhülnek,  visszanyerhető a testi és lelki harmónia.

Az egyedi összetételű - alkáli-hidrogénkarbonátos, magas kalcium-, magnézium- és fluortartalmú - gyógyvíz nemzetközi összehasonlításban is rendkívül magas ásványi anyag tartalommal rendelkezik, így egyedülállóan kedvező hatást fejt ki a szervezetre. A nátrium-klorid gyulladáscsökkentő hatású, a kálcium, fluor a csont anyagecseréjérében játszik fontos szerepet, a magnézium az izomműködésre hat pozitívan, a szén-dioxid pedig a keringést javítja.

Javallatok:

 • meszesedés (spondylosis),
 • porckopás (arthrosis),
 • csontritkulás (osteoporosis),
 • discopathia,
 • lumbágó,
 • Bechterew-kór,
 • krónikus izületi gyulladás,
 • köszvény,
 • lágyrész reumatizmus,
 • ortopédiai és idegsebészeti műtétek utáni rehabilitáció,
 • baleseti utókezelés,
 • krónikus nőgyógyászati és urológiai gyulladások,
 • krónikus gyomorhurut,
 • fekélybetegség,
 • emésztési zavarok.

Ellenjavallatok:

 • súlyos szív- és érrendszeri betegség
 • trombózis
 • rosszindulatú daganat
 • tbc
 • heveny gyulladásos betegség
 • terhesség

A víz jótékony hatása akkor érvényesül a legjobban, ha  fürdőkúra melett a modern gyógykezeléseket is igénybe vessszük.

A büki gyógyvíz ivókúra formájában is alkalmazható.

Különösen hatásos a krónikus gyomorhurut, a fekélybetegség és emésztési zavarok gyógyításánál, az osteoporosis megelőzésére, kezelésére.

A büki gyógyvíz kémiai összetétele - Szt. Kelemen forrás

A büki gyógyvíz alkáli hidrogén-karbonátos, magas kálcium, magnézium és fluor tartalmú gyógyvíz.

mg/l

mmol/l

Than-fele egyenérték (%)

Kálium

K+

280

7,16

3,55

Nátrium

Na+

4220

183,48

91,06

Ammónium

NH4+

36,04

2,02

1,00

Kálcium

Ca2+

93

4,64

2,30

Magnézium

Mg2+

45,5

3,74

1,86

Vas

Fe2+

0,46

0,02

0,01

Mangán

Mn2+

<0,02

0,00

0,00

Lítium

Li+

3,0

0,43

0,21

Kationok összege:

4678,36

201,50

100,00

Nitrát

NO3-

<1,0

0,00

0,00

Nitrit

NO2-

<0,02

0,00

0,00

Klorid

Cl-

2390

67,40

32,92

Bromid

Br-

7,5

0,09

0,05

Jodid

J-

1,26

0,01

0,00

Fluorid

F-

4,4

0,23

0,11

Szulfát

SO42-

880

18,32

8,95

Hidrogénkarbonát

HCO3-

7240

118,69

57,97

Szulfid

S2-

<0,05

0,00

0,00

Összes foszfát

PO43-

0,06

0,00

0,00

Anionok összege:

10 523,22

204,74

100,00

Metaborsav

HBO2

14,3

0,00

0,00

 

Látnivalók

Bükfürdőn található  Európa egyik legszebb, nemzetközi előírásoknak is megfelelő 18 lyukú golfpályája is. A profi sportolókon kívül a kezdőket is várják. Ők hivatásos golfoktatókkal sajátíthatják el a sportág alapjait. A 80-as években született taktikai sport, a paintball kedvelőit is hívogatja egy nemrégiben létrehozott paintball pálya. Itt az extrém helyzeteket kedvelők és a céllövészetet gyakorlók is megtalálják számításukat. A létesítmény a tenisz szerelmeseit is várja: 6 pályát alakítottak ki a sportkedvelőknek.

Néhány éve épült ki a Bük-Zsira-Locsmánd (Ausztria) közötti,  10 km-es kerékpárút, amely azóta a kerékpáros turisták egyik kedvenc útvonala.

A Kristály Torony egy közel 20 méter magas, 35 méter átmérőjű, 90 elemet tartalmazó monumentális szerkezet. A legmodernebb technológiával össze-állított, látványos mászó és kalandpályán minden generáció megtalálja a számítását. A kalandpark ttöbb mint egy kilométer hosszú pályavonalán egyszerre közel 120-an szórakozhatnak.  Az óriás hintával és a közel 200 méteres Flying Fox csúszás­sal a hely kifejezetten alkalmas akár több egész napos csa­ládi, baráti szórakozásra. Céges csapatépítő és vezetői készségfejlesztő kalandtréningek alkalmával is kiváló célpont:  alacsony-, és magas kötélkerti elemekkel kiegészítve látványos, kihívásokkal teli helyzeteket teremt.

A közelben található Fertőd, mely az  Eszterházy Kastélyról híres. Az épület a XVIII. század végén épült, a kor kulturális életében rendkívüli szerepet töltött be. Júniustól szeptemberig manapság is minden héten komolyzenei hangversenyek hangzanak el a díszteremben.

Nagycenk településen találjuk a Széchenyi-kastélyt és hársfasort, mely 2003 óta az UNESCO  világörökség védelme alatt áll. A Széchenyi-kastély parkja sok növénykülönlegességet rejt. Messzi tájakról érkezett faféleségei, köztük a 200 évesnél idősebb platánok és az egzotikus kaliforniai mamutfenyő, sok madárnak és egyéb kisállatnak ad menedéket. A kastély bejáratával szemben indul a 20 méter széles, 2,6 km hosszú hársfasor, melyet eredetileg lovaglóútként használták. Az egykor 645 kislevelű hársat számláló állomány mára 461 darabra csökkent, de még mindig ez Magyarország leghosszabb telepített hársasa.

A mindössze 20 km-re fekvő középkori hangulatú kisváros, Kőszeg is számos látnivalót kínál. Mindenképpen érdemes megtekinteni a Fő téren álló Jézus Szíve templomot és a Jurisics teret, amely Magyarország legszebb épen maradt középkori épületegyüttese.  A kőszieg Jurisics vár története a XIII. századig nyúlik vissza. Az épület és múzeumai izgalmas történelmi utazásra csábítanak.

A Kőszeg melletti Írottkő Natúrpark jelentős természeti értékekkel, történelmi, kulturális örökséggel rendelkező tájegység. Érdekessége, hogy 15 település teljes közigazgatási határát foglalja magába. Ezek Kőszeg, Cák, Kőszegszerdahely, Kőszegdoroszló, Velem, Bozsok, Horvátzsidány, Peresznye, Kiszsidány, Ólmod, Lukácsháza, Gyöngyösfalu, Nemescsó, Kőszegpaty valamint Pusztacsó. A park a nevét az osztrák-magyar határon magasodó, 882 méter magas Írottkő csúcsról kapta. A Natúrparkban kristálytiszta hegyi levegő és számos kulturális látnivaló várja a látogatókat. Tiszta időben az Írottkő csúcsáról csodálatos kilátás nyílik a Keleti-Alpokra, de akár még a Balaton is látható.

Bükfürdőtől szinte csak egy ugrás Sopron, Magyarország egyik legszebb városa. Budapest után ez a település büszkélkedhet a legtöbb műemlék jellegű épülettel. Élénk, hangulatos belvárosa, kiváló éttermei és borozói, változatos kikapcsolódási, kirándulási lehetőségei felejthetetlen élményt ígérnek a látogatónak.

Szombathely és Kőszeg között félúton, Gyöngyösfaluban található a vadregényes  Holdfény Liget. A létesítményegíüttest négy természetkedvelő fiatal álmodta meg. A 2006 tavaszán megnyitott komplexumban a pici gyermekektől a nagymamákig mindenki megtalálhatja a neki kedvező szabadidős tevékenységet. A hely fekvésénél fogva a különböző hagyományok találkozóhelye, valamennyi művészeti ágnak teret biztosít. Lehetőséget ad a sportolás szerelmeseinek, hogy különféle izgalmas eszközöket próbáljanak ki és néhány aktív órát, napot vagy hetet töltsenek el a város zajától távol, hogy a Nap és a Hold energiáival feltöltődve térhessenek vissza a mindennapokba.