Böjtöléssel az egészségesebb életért

A húsvét előtti időszak a keresztény kultúrkörben hagyományosan a böjt ideje. Ilyenkor nem csupán lélekben készülünk fel az ünnepre, de a testünket is megtisztítjuk. Böjtös tényeket, böjtös helyeket, böjtös érdekességeket gyűjtöttünk

Mi a böjt?

Manapság a böjtön a legtöbben egy-három napos méregtelenítő kúrát értünk. A böjt ideje alatt bizonyos táplálékokat általában megvonunk a szervezettől. Van, aki ilyenkor csak például csak gyógyteát, nyers gyümölcsök levét fogyasztja, mások kizárólag nyers növényi táplálékra térnek át.

A vallási böjtök ennél lényegesen hosszabb időszakot jelölnek. A keresztény kultúrkörben a húsvét előtti nagyböjt például negyven napos. Nagyböjtkor általában tilos a hús fogyasztása, kerülni kell a nagy lakmározásokat, táncos-zenés mulatságokat is.

A hosszú böjtölés nem elsősorban csak a táplálkozásról szól: ez az elcsendesedés, a befelé figyelés időszaka, felkészülés az újjászületésre, a tavaszi, termékenyebb és munkában gazdagabb időszakra.

Miért böjtöljünk?

A táplálkozási böjt pontos egészségügyi hasznáról megoszlanak a vélemények, de a legtöbb forrás egyetért abban, hogy egy három napos tisztítókúra, könnyebb ételek fogyasztása, illetve bizonyos tápanyagok megvonása a szervezettől sok pozitív hatással jár.

A téli időszakban hajlamosak vagyunk nehéz ételeket fogyasztani, sok fehérjét eszünk, cukrot, alkoholt viszünk be a szervezetünkbe. A tavaszi böjtölés segíthet abban, hogy ennek az életmódnak a rossz hatásaitól megszabaduljunk, egy kis súlyt veszítsünk, aktívabb, mozgalmasabb életre készítsük fel a szervezetünket.

A „lelki böjt" – a hangos szórakozás, az alkoholgőzös mulatságok, hatalmas étkezés-központú ünnepek kerülése a lelkünket is megtisztítja. Ha kihagyjuk az éjszakába nyúló táncolást, a másnapossággal járó megpróbáltatásokat, a tavaszi fáradtságot is könnyebb elviselni.

Böjttípusok a teljesség igénye nélkül: léböjt, tejsavóböjt, a nyákböjt, Buchinger-, Mayr- kúra, meditatív böjt.

Hol és hogyan böjtöljünk?

Böjtölni bárhol elkezdhetünk, de ha komolyabb, életmódváltást is követelő kúrát szeretnénk kipróbálni, fontos orvosi segítséget kérni, esetleg néhány napra elvonulni, olyan szálláshelyet választani, ahol szakavatottan segítenek nekünk vállalásaink betartásában.

Böjtös házak Budapesten és a Duna-mentén

Napsugár Életház

Visegrádi Vitalizáló Vendégház

Böjtös házak a Balaton környékén

Hunguest Hotel Helios

NaturMed Hotel Carbona

Zöldház Egészségcentrum és Bio Panzió

Böjtös házak a Nyugat- Dunántúlon:

Danubius Health Spa Resort Sárvár

Sopronbánfalva Pálos-Karmelita Kolostor