Bio, öko, vega, reform kisokos

"Azzá leszel, amit eszel" - tartja az ősi közmondás. Divattá vált a reformtáplálkozás, az egészség üzletté. Diéták jönnek- mennek, melyek akár az ellenkezőjét tartják fontosnak, mint a korábbiak.

Az tény, hogy a civilizációs betegségek kialakulását - fogszuvasodástól az allergiáig - elősegíti a helytelen táplálkozás, sok finomított, adalékanyagokkal dúsított ételek fogyasztása, illetve a vitaminok, ásványi sók, nyomelemek hiánya.
Megfigyelések igazolják, hogy az egyszerű, kemikáliákkal nem kezelt és hozzáadoot anyagokat nem tartalmazó koszton élő emberek körében mai betegségeink teljesen ismeretlenek: jó egészségben, igen magas életkort éltek meg, és rendkívüli munkabírással rendelkeztek.

Mielőtt felkerekednénk, hogy természetes, kevésbé finomított vagy vegyszerezett élelmiszert keressünk, nem árt tisztázni néhány fogalmat. 

Mitől bio a bio?

Ellenőrzött körülmények között termelték, semmilyen műtrágyát vagy toxikus anyagot nem tartalmazhat, s természetesen tilos a génmanipuláció. Mechanikus és biológiai módszerrel irtják a kártevőket, valamint csakis olyan természetes eredetű permettel dolgoznak, ami könnyen lemosható, nem szívódik fel és nem tartalmaz nitrátot. Fontos még, hogy a talaj ne legyen vegyszerrel kezelve. Ha szeretnénk bio élelmiszereket termelni a kertünkben, szükség van egy átállási időszakra. Az érvényben lévő rendeletek a termeléstől a feldolgozásig szabályozzák a folyamatot.

EU-ban, így Magyarországon is, jogszabály, a Tanács 2092/91 / EGK Rendelete írja elő, hogy milyen követelmények betartása esetén lehet a termék „bio", „öko" jelölésű.  Az egységes uniós jelzés tanúsítja, hogy az adott termék a biotermelésre és gyártásra vonatkozó szigorú uniós előírások szerint készült. Ezzel párhuzamosan a fogyasztók körében jelenleg ismertebb regionális és nemzeti jelöléseket továbbra is feltüntetik. Az új szabályok értelmében az ilyen címkével ellátott termékek teljesen megfelelnek az EU biogazdálkodási előírásainak. Az adott termék alkotórészeinek legalább 95 százalékának szigorúan ellenőrzött biogazdaságból kell származnia. A terméken egyértelműen fel kell tüntetni az előállító és az ellenőrző szervezet nevét.

A csomagoláson a következő jelek segítenek az eligazodásban:

- szerepeljen rajta egy zöld háttéren, fehér csillagokból álló virág (EU öko-cimkéje)
- HU-ÖKO-01: ezen termékeket a Biokontroll Hungária megfelelőnek találta
- még nem bio, ha rá van írva a termékre: „nem kezelt", „környezetbarát", „természetes"
- öko, bio felirat: le van védve mindkettő, elvileg csak arra kerülhet rá, ami megfelel az előírásoknak.

Natúrtermékek

Ez alatt a kevésbé feldolgozott, adalékanyagoktól többnyire mentes termékeket értjük, ezekre külön szabályozás nincs.

Reformélelmiszerekre sem léteznek kötelező előírások, ellenőrzési rendszer. Időről időre változhat, milyen terméket tartjuk az egészségünk szempontjából fontosnak.

Bio termékekre már egyre többefelé és nemcsak a fővárosban tehetünk szert, vagy szerencsésebbeknek elég kedvenc bio boltjukat felkeresni. Ha nincsenek a közelünkben ilyen lehetőségek, az interneten sok minden megrendelhető, és akár házhoz szállítást is kérhetünk. Viszont ne keverjük össze a bio piacot a helyi/ kézműves termék piacokkal, mert az előbbin kizárólag ellenőrzött élelmiszerek árusíthatóak, míg az utóbbin egy növekvő számú és akár kiváló minőségű, tipikusan magyar produktumokhoz juthatunk hozzá.

Bio – tudatosak főzőcskézés helyett még kevés étteremben és hotelben étkezhetnek. Ha mégis főzésre adjuk a fejünket, tippeket, trükköket elsajátíthatjuk főzőiskolai kurzusokon.

Szinte általánosnak számít manapság, hogy  a szállodák a vegetáriánusokra is gondolnak, és nemcsak a klasszikus rántott sajtból és párolt zöldségből áll a választék. Reggelihez a müzli, a gabonapehely és a joghurt mellett friss zöldségeket, vegyes gyümölcstálat vagy kevert salátákat adnak, ebédre és vacsorára egyéb ínycsiklandó fogásokat kínálnak.

Bio étel profiktól

Számtalan gasztronómiai fesztivál között azért találhatunk, 2 jelentősebb rendezvényt, melyeken  gazdagíthatjuk bio ízélményeinket. Ezek egyike az évente megrendezett Bioétel és Borfesztivál Hajdúszoboszlón.

A szervezők szerint, a gyógyvíz ereje mellett a bio alapanyagokból készült ételek és az egészséges táplálkozás együttesen biztosítják a test és lélek gyógyulását. Fő attrakciónak számított az ökológia főzőverseny, melyhez minden alapanyag beszerezhető volt bio forrásból. Az értékelésnél azt is díjazta a zsűri, hogy az étlap korrektül tájékoztatta-e a vendégeket az esetleges nem bio ételekről. A szakácsok dicsérték az ökológiai alapanyagok (főleg a húsok) jobb minőségét és megjegyezték, hogy bio alapanyagokból nem lehet rossz ételt főzni.

Az évről évre megtartott Országos Öko Expo és Bio Fesztivál a környezet-, egészségtudatos szemlélet formálására vállalkozik. A Gárdonyban megrendezett eseményen a bio piacon csemegézhettek az érdeklődők.