Az indiai ayurvéda Magyarországon

Magyarországon is egyre népszerűbbek a keleti egészségmegőrző, betegségmegelőző technikák, kezelések és étrendek alkalmazása. A felkapott kínai és thai módszerek mellett, meg kell ismerkednünk az indiaiak titkával is, az ayurvédával.

Mi az ayurvéda?

Szó szerinti fordításban azt jelenti, hogy az „élet tudománya". Egy komplex rendszer, melynek fókuszában a természetes betegségmegelőzés és egészségmegőrzés áll, de bizonyos betegségek kezelésében, illetve az azokat követő regenerálódásban is segítségére lehet az orvosoknak. Az ayurvéda módszerei és életviteli tanácsai több ezer éves tapasztalatokon nyugszanak, és hazájában, Indiában a mindennapi élet és az általános orvostudomány szerves része. Ayurvédából Indiában orvosi diploma is létezik, amihez 5 év alapképzés, 3 év szakosító képzés, és 2 év gyakorlat szükséges.

Az ayurvéda az embereket három csoportba sorolja sajátos energiájuk és testalkatuk szerint. Ezeknek a kategóriáknak megvannak a maguk jellemzői, tipikus betegségei, és az ezek megelőzésére szolgáló tanácsai, kezelései. Egy képzett ayurvéda szakértő pulzusból mondja meg, hogy melyik csoportba tartozunk, és eszerint választja ki a számunkra legmegfelelőbb kezelést, étrendet, gyógynövényeket. Az ayurvéda szemléletéről bővebben Dr. Szalkai István cikkéből olvashatsz, a linkre kattintva.

Mire jó az ayurvéda?

Lényege, hogy megtaláljuk a harmóniát önmagunkkal és a természettel, egyensúlyba hozzuk testünk energiáit, egészségesen táplálkozzunk, elejét véve minden betegségnek, stressznek és fáradtságnak. Ha jól bánunk a testünkkel, az meghálálja azzal, hogy egészséges marad. Az ayurvéda elsősorban tehát a természetes egészségmegőrzés hagyományos, keleti módja.

Emellett egyes ayurvédikus kezelések segíthetnek helyreállítani testünk egyensúlyát, ha abban valami zavar lép fel, mint például stressz, szellemi vagy fizikai túlterheltség, alvászavar, motiválatlanság, fáradtság. Az ayurvéda segíti a baleset, műtét, sérülés utáni regenerálódást is. Ilyen kezelésekért szerencsére nem kell Indiáig utaznunk, mert már Magyarországon is elérhetők, méghozzá autentikus, indiai képzésben részesült szakemberekkel, kezelőkkel. Az ayurvéda tehát a megújulás, a relaxáció és a felfrissülés eszköze is.

Készítettünk egy izgalmas interjút egy hazai ayurvéda szakemberrel, ami itt olvasható el.

Milyen kezelések érhetők el hazánkban?

Néhány hazai wellness hotel már rátalált az ayurvéda életmódra, és meglepően színes kezelési palettával várják az érdeklődőket. A masszázsok és különféle gyógynövényes kezelések javítják a vérkeringést, oldják az izomfeszültségeket, segítik a test energiaáramlásának helyreállítását.

Működnek Magyarországon kifejezetten ayurvéda gyógyításra szakosodott klinikák is, ahol a fenti kezeléseken túl testalkatunknak megfelelő ételeket fogyaszthatunk vagy részt vehetünk az ayurvédikus tisztítókúrán, a panchakarmán.

Az egyszemélyes gőzfürdő, a swedana, az olajos masszázsok után javallt a még intenzívebb méregtelenítés érdekében.

Mivel érdemes kiegészíteni egy ayurvéda kezelést?

A jóga szintén Indiából származik és tökéletesen illeszkedik az ayurvéda világszemléletébe, mint mozgásterápia. A jóga célja a testi és a szellemi erők felébresztése, az energiák egyensúlyban tartása. A jógalégzés beállítja a szervezet normális oxigénszintjét, míg a meditáció során megszabadulhatunk feszültségeinktől. Jógázni csak szakértő segítségével szabad, és fontos, hogy a számunkra megfelelő és szükséges gyakorlatokat végezzük el.

Az ayurvédának léteznek kozmetikumai is. A nyugati típusú készítményekkel szemben, a holisztikus megközelítésből kiindulva, nemcsak a külsőt kezeli, hanem az egész szervezeten keresztül törekszik a szépségre, hiszen a bőrünkön látszik minden belső diszharmónia, lelki és testi probléma.

Hol kaphatok ayurvéda kezelést, tanácsokat?

Nem kell rögtön életmódot váltani, hogy részesei lehessünk az ayurvéda világának. Ajánlunk néhány helyszínt és kezelést, amit érdemes kipróbálni, ha tetszettek az eddig olvasottak.

Siófokon és Visegrádon is részt vehetünk ayurvédikus kúrákon, vagy orvos szakemberek vezetésével kipróbálhatjuk a különböző alternatív terápiás eljárásokat. 5-től 21 napos csomagok közül válogathatunk.

Mezőkövesden az ayurvédikus méregtelenítő kúra, a panchakarma által frissíthetjük fel szervezetünket szakértők segítségével. Ugyanitt tanácsolják a rasayana kúrát az öregedési problémák csökkentésére vagy súlyos betegségből való lábadozás lerövidítésére. A csomag része a nyugati és ayurvédikus diagnosztika, a testalkat szerinti és vegetáriánus diéta, a keleti fitoterápia, a jógaterápia, és a speciális, ayurvédikus kezelések.

A shirodhara, ami alatt homlokunkra folyamatosan gyógynövény olajat csorgatnak, egy 45 perces kezelés, aminek mi is élvezhetjük jótékony hatásait, ha ellátogatunk Bükfürdőre, Sárvárra vagy Hévízre.

A kizhi vagy pinda sveda kezelések során masszőrünk meleg gyógynövényolajjal fedi be testünket, miközben szintén meleg, gyógynövényes vagy rizsszemekkel töltött batyukkal dögönyözi át a testünket. A túlfeszült izmok, sajgó ízületek igazán hálásak egy ilyen masszázs után. Többek között Mezőkövesden és Visegrádon találunk ilyet.

A klasszikus svédmasszázshoz legjobban hasonlító abhyanga masszázst kipróbálhatjuk Velencén és Kőszegen.

Egy igazi csemegék a marma masszázs és a szinkron masszázs. Az előbbi esetében a test speciális energiapontjait stimulálják a masszázsba építve, 75 percen át. A szinkron masszázst pedig két kezelő végzi, egymással összhangban, a még teljesebb relaxáció érdekében. Zalakaroson és Egerszalókon is igénybe vehetünk ilyen kezelést.

Swedanát, egyszemélyes gőzfürdőt Hévízen találunk.