Interjú egy magyar ayurvéda terapeutával

Sajtos Sándor, ayurvédikus masszázs terapeutával beszélgettünk arról, mit is csinál ő pontosan, mi az ayurvéda lényege, és mit javasol azoknak, akiket érdekel az ősi indiai életmód.

Mit csinálsz pontosan, amikor az ayurvédával foglalkozol?

Elsősorban állapotfelmérés alapján csinálok masszázsokat, amik, túl a fizikai test feszültségeinek a csökkentésén az egész szervezetre kihat. Az ayurvéda eleve egységként kezeli az ember, nem különíti el a fizikai tüneteket az érzelmi világtól, az energetikai szintektől, így a test stimulálásával az egész rendszer kedvező befolyásolása a cél. Erre szolgál a diagnózis, amiben megállapítható a kliens típusa, és az ahhoz képest – azaz a saját ideális állapotához képest – történő elmozdulás. Ezt próbálom meg támogatni.

Kik a rendszeres vendégeid?

Mondhatom, hogy foglalkozástól, nemtől, társadalmi csoporttól függetlenül mindenféle ember megfordul nálam. Egyrészt azok, akiknek aktuális, komoly problémájuk van, másrészt azok, akikkel hosszabb távú terápiás folyamatban vagyunk. Náluk is érintem az aktuálisan felmerülő problémákat, amolyan gyors feltárás, megelőzés jelleggel, de egy hosszabb távú terv keretében azon dolgozunk, hogy a külső-belső egészségük minél stabilabban, a számukra elérhető és a jellegüknek megfelelő ideális felé tartson.

Mi történik a kezelések alatt?

A kezelés mindig egy állapotfelméréssel, és beszélgetéssel kezdődik. Elég időt hagyok az összehangolódásra, ami még azoknál is fontos, akikkel hosszabb távú, akár sok éves munkakapcsolatban állunk. Általában a dolgom „csak" figyelni. A páciensek mindig elegendő kiindulási pontot adnak nekem az állapotukkal kapcsolatban, ami után közösen kijelölhetjük a reális célokat, annak az ütemét, sorrendjét.

Milyenek a visszajelzések a kezelésekkel kapcsolatban?

Az évek alatt egyetlen komoly kritikát sem kaptam, ami – úgy gondolom – a képességeimen túl elsősorban annak szól, hogy a tapasztalat alapján eleve olyanok keresnek meg, akikkel valamiért kompatibilisek vagyunk. Szerintem ez a gyógyítás kulcsa. Nagyon sokan foglalkoznak ezzel, számos kiváló gyógyító elérhető, és én mindenkit arra buzdítok, hogy próbálja megtalálni számára legmegfelelőbb terapeutát.

Mit gondolsz, milyen a hazai szakembergárda az ayurvéda terén?

Nagyon színes a felhozatal ayurvéda címszó alatt, aminek az egyik oka maga az ayurvéda sokszínűsége. Az, hogy ezer irányból közelítő rendszer, aminek mindenhol megvannak az egyéni sajátosságai, megoldásai. Míg más gyógymódokkal, masszázsokkal kapcsolatban lehetnek egészen komoly átfedések, két ayurvédával foglalkozó szakember esetében elképzelhető, hogy látszólag semmilyen közös pont nincs. Ez az ősi, sok ezer éves rendszer ugyanis soha nem volt egységes az alkalmazást illetően. Mindenki kombinálja a saját tapasztalataival, stílusával, és ez így jó. Ugyanakkor, ami talán a legfontosabb a számomra – és ez további változatosságot nyújt –, az a páciens saját, egyéni potenciálja, ami megfelelő tér biztosításakor tud kibontakozni. Egy sok ezer éves tudás ismételgetése nem csak hogy nem hatékony, hanem lehetetlen. Ez olyasmi, mint amikor egy tehetséges zongoristát arra kényszerítenek, hogy legyen kézilabda játékos. Nem fog működni, vagy ha fog, az az élet ellen, az ember természete ellen megy. Elegendő teret kell hagyni az egyéni megoldásokra, lehetőségekre, természetesen figyelembe véve az annak táptalajt adó rendszer követelményeit, lehetőségeit. Ennek megfelelően, ahogyan én végzem a munkámat, azt csak én csinálom, ez sehol máshol nem kapható, és ez jó esetben minden kollégámra igaz. Ennek megfelelően – ahogy említettem – érdemes a kompatibilitást keresni az úgynevezett kliens és úgynevezett gyógyító között.

Mit javasolsz azoknak, akik most kezdek ismerkedni ezzel a rendszerrel?

Mára elég gazdag és folyamatosan bővülő anyag áll a rendelkezésükre, ami segít megismerni ezt a rendszert. Azonban nagyon fontos a megfelelő értelmezés, és az abban segítő szakember. Testtípus teszteket – amik általában többé-kevésbé ellentmondanak egymásnak – bárhol találhatunk, de hogy az mit jelent az adott ember esetében, ahhoz érdemes találni egy abban jártas személyt, hogy ez az ősi, és kétségkívül egzotikus tudás a lehető legtöbb haszonnal szolgáljon az érdeklődő számára.

Az interjút ezúttal is köszönjük, sok sikert és elégedett pácienst kívánunk!