Aquapark vagy élményfürdő?

A hazai gazdag kínálatban segít eligazodni a Magyar Fürdőszövetség főtitkára, az aquaparkok, élményfürdők legjobb ismerője, Juhász Szabolcs. Megtudjuk mi az a tematikus fürdő, hol találunk jobb csúszdákat és mit nevezünk vízi vidámparknak.

Ha nyár, akkor irány a szabad. Utóbbi években ismerkedtünk meg egy egyre divatosabb fogalommal: az aquaparkkal. Ön szerint mennyivel tud többet nyújtani egy aquapark, mint egy strand?

Juhász Szabolcs: A klasszikus strand mindenki emlékében olyan fürdő, ahol több szabadtéri medence, nagy zöldfelület, árnyas fák, sokszínű és minőségű vendéglátó egységek (sültkolbász, lángos, palacsinta, stb.) találhatók, mint a Palatinus Strandfürdő. A „csak" strandként épült létesítmények az elmúlt évtizedekben épültek az akkori technikai színvonalon, melyet üzemeltetőjük/tulajdonosuk folyamatosan megújít. Az aquaparkok napjaink modern élményeszközeivel felszerelt fürdői, többek között különböző szintű és tematika szerint felépített csúszdákkal, élményelemekkel, például sodrómedencével. Az aquaparkok gyakorlatilag „vízi vidámparkok", ugyanazt az élményt tudják biztosítani, mint egy modern, jól felszerelt vidámpark, csak mindezt vizes környezetben. Az aquaparkok, tekintettel a széles szolgáltatási kínálatukra egész napos kikapcsolódást is tudnak biztosítani, érdemes egy teljes napot fordítani felkeresésükre.


A magyar kínálatban is többféle fürdőtípus található meg. Ön szerint milyen különbségek és hasonlóságok fedezhetők fel az aquaparkok és az élményfürdők között?

Juhász Szabolcs: Az aquaparkok és az élményfürdők közötti legfőbb különbség a tematikusság.  Az aquaparkok az aktív vízi élményszerzést kínálják a látogatóknak, főleg csúszdákkal, sport- és élménymedencékkel.  Gondolhatunk itt az Aquaréna Mogyoród, Aquacity Zalaegerszeg, Annagora Aquapark Balatonfüred aquaparkokra. Általában szabadtériek, így nyitva tartásuk inkább a nyári hónapokra korlátozódik.

Ezzel szemben az élményfürdők egész évben üzemelnek, nagyobb réteget szólítanak meg.
Az élményfürdőkben kiemelten a család és a fiatalabb generáció kap nagyobb szerepet, részükre alakítottak ki különböző szolgáltatásokat. Legtöbbjük rendelkezik nyugodtabb, relaxációs területekkel, medencékkel, így szélesebb közönség részére tudják biztosítani az aktív kikapcsolódás lehetőségét.

Az élményfürdők és az aquaparkok általában jelentős szabadtéri területtel, több kültéri medencével rendelkeznek, így a strandszezon alatt az elérhető vízfelületek aránya megtöbbszöröződik. Az ország minden régiójában találunk kisebb-nagyobb és változatos tematikájú élményfürdőket, amilyen többek között az Aquaworld Budapest, Hajdúszoboszló, Napfényfürdő Aquapolisz Szeged is.


Magyarország gyógyvizekben gazdag, és a magyar fürdőkultúra világhíres. Van-e valami egyedi, ha lehet azt mondani, Hungarikum a hazai élményfürdőkben vagy aquaparkokban?

Juhász Szabolcs: Hungarikum maga a fürdőkultúra lehet, mely hazánkban európai mércével is egyedülálló. Ennek egyik tényezője maga a víz, annak összetétele és gyógyászati célra történő felhasználása bizonyos esetekben. A strandolás, aquaparkok nem számítanak egyedinek.


Hogyan kapcsolódik ez az új szórakozási forma a tradicionálisnak tekinthető hazai fürdőkultúrához?

Juhász Szabolcs: A fürdőkultúra is folyamatosan alakul, ahogy a technikai fejlődés megengedi. Az aquapark szolgáltatásaival a vízi élmények egy aktívabb formája valósul meg, így a fiatalok részére „nem csak" a strandszolgáltatások maradnak és a klasszikus gyógyfürdőkben történő - amúgy egészséges és kikapcsolódásra maximálisan alkalmas -, fürdőzés, hanem a baráti „hangos és aktív" együttlétek is.


Sok gyerekes családnak fejtörést okoz, hogyan töltse el a meleg nyári napokat. Ha egy család együtt látogat el egy aquaparkba, akkor ki mit találhat magának?

Juhász Szabolcs: Általában egy aquaparkban a veszélyességi fok alapján vehetik igénybe a különböző korosztályok a szolgáltatásokat. Egy kisgyermekes (0-6 év között) család részére korlátozottak a szolgáltatások, kivéve, ha az adott aquaparkban a kisgyermekek részére nem építettek ki külön medencéket, élményelemeket. Általában az aquaparki szolgáltatásokat a 6-8 éves korosztálytól lehet biztonságosan igénybe venni – egyes aquaparkokban a csúszdahasználat minimum magasság eléréséhez (130-140 cm) és úszástudáshoz, míg egyesekben életkorhoz kötött (10-12 év). Minden esetben a fürdő felkeresése előtt javasolt az adott fürdő honlapjáról tájékozódni az aktuális feltételekről.


Melyek a legkedveltebb szolgáltatások Magyarországon?

Juhász Szabolcs: Különböző típusú csúszdák, mint a kamikaze, egyszerre többen, csúszdagumival használható csúszdák, sodrófolyosó, szörf, hegyi patakokhoz hasonló folyású hosszabb „lazy river", melyben egy csúszdagumin lehet körbe menni és közben napozni.


Hogyan látja a jövőjét ezeknek a létesítményeknek?

Juhász Szabolcs: Az aquaparkok hazánkban nem azt jelentik, mint a mediterrán térség aquaparkjaiban, hazánkban a rövid szezon miatt nehéz egy aquapark rentabilitását biztosítani a magas beruházási és üzemelési költségek miatt, így kevés helyen található klasszikus aquapark.
Ami a jövőt illeti, az az olyan modern és trendi szolgáltatásokat biztosító aquaparkoké, mely egy meglévő fürdőhöz kapcsolódik, és amely egész évben üzemel. Nagyon jó példák vannak aquaparkokra a Közel-Keleten és Amerikában, illetve Európa turisztikailag frekventált, mediterrán tengerpartjain.