Aquaparkok: a jövő strandjai

A várva várt meleg idő beköszöntével indul a strandszezon! A természetes vízparti strandolástól az élményfürdők szabadtéri parkjáig, aquaparkokig válogathatunk a vízi élmények széles palettájáról. Összeállításunkban az utóbbiakat vesszük górcső alá.

Az elmúlt években tendenciává vált, hogy a hazai fürdők nemcsak beltérben, hanem a szabadban is terjeszkedtek, sőt szezonálisan nyitva tartó vízi parkok jöttek létre országszerte. Ezekben az igazi családi élményparadicsomokban a klasszikusnak számító fürdő- és úszómedence mellett számos szórakozási lehetőséget találunk, ráadásul esős nyári (hovatovább havas tavaszi) napon sem kell unatkoznia a családnak,  hiszen az élményfürdők fedett részleggel is rendelkeznek.

Szabadság és kényelem

A kényelem szempontjából sem mindegy, hogy ruháinkat zárt öltözőben, míg értékeinket értékmegőrzőben helyezhetjük el, sőt, a legtöbb aquapark készpénzmentes fizetést és beléptetőrendszert tesz lehetővé vendégei számára. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy egy "okos" karszalagot kapunk, mely feltölthető egyenleggel rendelkezik, mint egy fesztiválkártya. Máshol órát kapunk, mely nyithatja a kabint, számlához írja az igénybe vett szolgáltatásokat, a büféfogyasztást, melyet távozáskor kell csak rendeznünk anélkül, hogy kulcsokkal és apróval vacakolnánk.

Csúszdakreációk: hagymától az UFO-ig

Belépve a vízi birodalomba akár szörfoktatásra is feliratkozhatunk, azonban a szabadtér legcsábítóbb elemei mégis csak a vízi csúszdák. A családi pályáktól az extrém kalandot ígérő kamikaze, rafting vagy a több mint rejtélyes UFO csúszdáig sok kreációt találunk a hazai aquaparkok kínálatában. Akár 50 km/órás sebességgel is száguldhatunk vagy óriási lefolyóban pöröghetünk, esetleg egy hagyma belsejében találjuk magunkat:  a sokszor mérnöki bravúrt is képviselő csúszdák használata épp ezért meghatározott magassághoz és korhoz kötött.  Általában 10 éves kor és 130-140 cm-es testmagasság ajánlott a biztonságos használathoz, így az apróságokat  inkább a gyerekmedence felé tereljük, ahol mindent bátran használhatnak.

Lassú vagy vadvízi folyó azaz relaxáció vagy kaland közül is választhatunk: a csendesen haladó folyóban hűsölhetünk vagy sütkérezhetünk a leereszkedéshet használatos csónakban, míg a vadvízi kaland alkalmával kisebb vízeséseken kelünk át és örvényekkel teli öblökkel birkózunk meg.
Bátorságunkat is tesztelhetjük: néhány méter magas sziklaszirtekről vethetjük magukat a vízbe biztonságosan, ám mindezt csak  úsznitudóknak javasoljuk.

TIPP! Az öt legmerészebb vízi csúszdáról itt írtunk

A csúszda másik végén:  medencevilág

Az úszáson túl az izmok jótékony ellazulását az időszakosan hol itt, hol ott beinduló masszázsfúvókák biztosítják, így megtalálható nyakzuhany, masszázspad vagy éppen jacuzzi is egy medencén belül. De a barlangfürdő, sodrófolyó, gejzír is épp úgy népszerű.

Örökmozgó és örök gyerekeknek készült játékok között találunk néhány egészen izgalmasat. Ezek a mászófal, melyről leesve egy nagyot csobbanunk az alatta elterülő medencében,  a kézzel hajtott, vagány vízi csopper és a legkevésbé sem zord játék, a Zorb, a vízen járó labda. Nem csak szórakoztat, de át is mozgat ez a 2 méter átmérőjű, felfújt gumigömb, melynek a belsejébe még száraz lábbal tudunk belelépni egy zárható nyíláson keresztül. Cél, hogy vízbe eresztés után minél tovább talpon tudjunk maradnunk benne, ami persze egyáltalán nem fog sikerülni... 5 éves kor felett és maximum 8 percig ajánlott.

A hullámmedence időről időre elinduló hullámai a tenger hangulatát hozzák el: a szolidabb viharoktól a békés ringatózásig.

A kisebbekre is gondoltak a tervezők: játékokkal felszerelt bébipancsoló és kisebb csúszdákkal, vízi ágyukkal, spriccelő eszközökkel színesített gyerekmedencék várják őket. Van ahol felszerelt baba-mama szoba segíti a kicsikkel érkező szülőket,  kanapé, kiságy, pelenkázó asztal kényelmével.

Ki a vízből: sportpályák,  kalandparkok, napozóterasz

Ha már meguntuk a fürdőzést, akkor irány a strandröplabda-, foci-, minigolf-, petanque-, lengőteke pálya vagy akár tollasozhatunk is.  Ha otthon felejtettük a sporteszközöket, gyakran helyben is bérelhetünk. Apróságok pedig játszótéren építhetnek homokvárat vagy használhatják a strand játékokat, de erős napsütés esetén arra is van mód, hogy árnyékos kuckókba húzódhatjanak. A játszóházakban gyerekfelügyelők kötik le figyelmüket, míg szüleik a wellness kezeléseket vagy a szaunákat tesztelik.

Számos animációs program várja a fiatalabb és idősebb generációt két csúszás vagy fürdőzés között.
Ízelítőül: pókerarcbajnokság, óriási szívószálfutam, óriási jenga, fordított kormányzású bicikli, pohárcurling, vizi szkander bajnokság, úszó váltó, vízi labdajátékok, vízipók foci. A programok nem érnek véget az est leszálltával, folytatódnak tovább éjszakai hullámfürdőzéssel, zenés-táncos bulival, koncertekkel.

Ha vízmentesen barnulni szeretnénk, elkülönített napozó terület is vár minket.

Hasznos: Szerviz, büfé, belépő

Ha megéheztünk, akkor a hagyományos lángos, palacsinta, sült hal triumvirátuson túl  mindenki megtalálja ízlésének és étkezési szokásainak megfelelőt. Sőt, reform és diétás menü is bekerül a kínálatba. Emellett persze a megszokott nyári sörről sem kell lemondanunk.

Az egésznapos belépőjegy 4-5.000 Ft-nál általában nem több 1 felnőtt részére, míg az extra szolgáltatásokért, mint a masszázs, egyéb kezelések, külön díjat számolnak föl. Többféle kedvezményt - Magyar Turizmus kártyától a családi kedvezményen át a diákoknak szólóig - is igénybe tudunk venni, érdemes indulás előtt a fürdő honlapján tájékozódni. Jegyvásárláskor szinte mindenütt fizethetünk SZÉP Kártyánkkal.

TIPP! Hazai aquaparkok listája 

Még a legnagyszerűbb szabadtéri vízi parkban is érhetnek kellemetlenségek minket. Jótanácsok ezek elkerülésére:

  • Fontos, hogy vízálló napozószerekkel kenjünk be magunkat
  • Értékeinket tároljuk zárható szekrényben
  • Ne felejtsünk el inni, meleg nyári napokon nagyon fontos a hidratálás.
  • Tartsuk be a biztonsági előírásokat
  • Gyerekek csak koruknak és testmagasságuknak megfelelő csúszdát használják