A Rudas az első 5 csillagos gyógyfürdőnk

Ha Magyarország kiemelkedő adottságait nézzük, akkor elsősorban a gyógyvizei, fürdői jutnak az eszünkbe, hisz bárhova tekintünk is hazánk térképén, gyógy-és termálvizeket, fürdőket találunk. Amikor belépünk egy magyarországi fürdőbe, érdemes figyelnünk, hogy hasonlóan a szállodákhoz, milyen minősítéssel rendelkezik, azaz hány csillagos fürdőben járunk éppen. Ez a minősítés garantálja a fürdővendégeknek a minőségi szolgáltatást és környezetet.

Hazánkban a Magyar Fürdőszövetség végzi a minősítést 201 fürdő esetében a Nemzetgazdasági Minisztérium felügyeletével. Az új védjegyrendszer öt kategóriában (élményfürdő, gyógyfürdő, strand, uszoda, wellness) értékeli a vizes létesítményeket, valamennyiben 1-5 csillagos minősítést lehet megszerezni a tanúsítás során kapott pontszámtól függően. Az első ilyen fürdő, amely átvehette ezt az új védjegyminősítést, és így a legmagasabb, 5 csillagos fokozatú gyógyfürdőnek mondhatja magát, a Rudas fürdő. 2014 őszén került átadásra a Rudas új élményfürdő részlege és ezzel elkészült az egymilliárd forintos rekonstrukció. A Rudas így attól is különleges gyógyfürdője fővárosunknak, hogy immár három építészeti stílus, három kor keveredik benne. A 16. századi „török fürdő", a 19. századi uszoda rész, melyet még Ybl Miklós kezdett tervezni és végül a 21. századi, új élményfürdő rész, melyek együtt szerves egységet alkotnak.

Ahhoz, hogy a Rudas fürdőhöz hasonlóan egy fürdő megszerezze a nemzeti védjegy minősítést, számos kritériumnak kell megfelelni. Gyógyfürdők esetében alapkövetelmények között szerepel, hogy rendelkezzen a gyógyvízminősítéssel, tömegközlekedéssel való megközelítése milyen, megfelelően kiépített a fürdővendégek és a betegek fogadása, csúszásmentes burkolatok adottak-e, értékmegőrzés biztosított-e, alapvető vendéglátás rendelkezésére áll-e a fürdővendégeknek, hangosbemondóval rendelkezik-e, szakképzett személyzet dolgozik-e az adott létesítményben és a gyógyszolgáltatások igénybevétele orvosi felügyelettel történik-e.  Ez csak pár kritérium abból, aminek meg kell felelnie egy fürdőnek, és ezen felül pontozásra kerül még, hogy hol helyezkedik el, milyen a környezete, a megközelítése, parkosított-e, öltözők, medencék állapota, száma, kialakítása milyen, a vízgazdálkodás, vízminőség ellenőrzése hogyan történik, a gyógykezelések, szolgáltatások színvonala hogyan értékelhető, a személyzet nyelvtudása biztosított-e és talán az egyik legfontosabb kritérium, hogy a higénés körülmények milyenek.

Első 5 csillagos gyógyfürdőnket hamarosan egyre több követ majd. Első körben 12 fürdőben minősített 21 szolgáltatóegység között 7 gyógyfürdő, 4 élményfürdő, 7 strandfürdő és 3 uszoda szerepel. Szolgáltatási színvonaluk alapján 12 ötcsillagos, 8 négycsillagos és 1 háromcsillagos minősítésről fognak védjegyhasználati szerződést kötni a közeljövőben. Járjunk tehát Dunán innen, Tiszán túl, egyre több fürdőben tűnnek majd fel a nemzeti védjegy csillagjai, jelezve a fürdővendégeknek, hogy színvonalas szolgáltatással és környezettel várnak minden betérőt.